Goedenmorgen,
     welkom.

                  Bakeliet, h?t materiaal van 1001 toepassingenKlik afb. voor Baekeland-film


Zalfpot

Schaal (rond)

Rolmaat

Handmixer

Stempelkussen

Brownie Reflex

Duaflex II

Grothe deurbel

Klemstrook

The Paterson Tank

Rolleicord IV

Plaats muis/cursor om
beweging te stoppen,
klik foto voor info

Het begin van de massafabricage

Met de uitvinding van het Bakeliet in 1907 kwamen veel producten binnen handbereik van "de gewone" man. Van fraaie art deco kunstvoorwerpen tot alledaagse gebruiks- artikelen en apparaten rolden van de lopende band. De in Belgi? geboren Leo Baekeland was de genie achter het bakeliet. Hij deponeerde Bakeliet als handelsnaam en het werd als naam voor een bedrijf gebruikt: Bakelite Corporation (US).

Bakeliet is een kunststof dat van af de jaren twintig en dertig werd toegepast bij de vervaardiging van de meest uiteenlopende gebruiksvoorwerpen. Meest bekend zijn de toepassingen als isolator in de elektrotechniek, te denken aan de massa's telefoontoestellen en schakelmateriaal, zoals wandcontactdozen en lichtschakelaars. Het is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de hedendaagse kunststoffenindustrie. Helaas werd bakeliet, door het gebruik in goedkope producten, alom miskend. Door de kwetsbaarheid raakte veel beschadigd en werd het weggegooid, gave producten zijn daarom schaars.

Door deze website hoop ik het imago van bakeliet te verbeteren. Bakeliet, het blijft een wonderbaarlijk materiaal..! Alle getoonde voorwerpen behoren tot de eigen verzameling.