Scoparette viewer


Technische specificaties

Afmetingen: 80x60x59 mm (lxbxh)
Gewicht: 87 gram
Datum: 1946
Originele prijs: €4,50
Conditie: 9+


Externe verlichting valt via een diffuser op de dia

Viewer voor het bekijken van dia-positieven

Voordat Viewmaster met zijn stereo kijker op de markt kwam, ontwikkelden KAFTA en FEX, beiden fabrikanten van goedkope camera's in Frankrijk, een bakelieten viewer genaamd SCOPARETTE. De touristenindustrie bracht dia's daarvoor van bezienswaardigheden op de markt zoals de Waterval van Schaffhausen.

Later gingen foto-amateurs dia's van vakanties zelf inramen, om in kleine kring met deze viewer te bekijken.

Deze viewer bevat niet, zoals de latere viewers, een lampje die de afbeelding verlicht. Daarom diende je de viewer op een externe verlichtingsbron te richten. Het licht viel via een diffuser aan de achterzijde van de viewer op de dia.


Onderzijde met etiket van Meschenmoser

Zijn geribbelde art-deco stijl past bij het ontwerp van de camera's die Kafta (Parijs) en Fex (Lyon) op de markt brachten. De glijdende optiek van het oculair maakt scherpstellen mogelijk. De lens is vervaardigd door Tourret-Narat.

Kafta en Fex hebben zich afgezet tegen de import van fototoestellen uit het buitenland (Kodak), door het fabriceren van gewilde, goedkope cameramodellen gedurende meerdere generaties. Zij hebben meer dan 40 jaar diverse camera's op de markt gebracht.

Deze kleine bakelieten viewer werd in de vorige eeuw door familie in Straatsburg aan de 37, Rue du Vieux Marché aux Vins gekocht. De winkel Meschenmoser (sinds 1878) is daar nog steeds gevestigd.

Tourret-Narat was gevestigd in Saint Etienne en fabriceerde lenzen, kleurfilters en precisie-optica. De fabriek produceerde meer dan twee miljoen solitaire lenzen per jaar, die aan camera- en verrekijker fabrikanten werden geleverd. Later levert zij naast zoekersystemen ook objectieven, in één omhulling compleet met gelijmde lenzen voor de camera-industrie.

Klik hier voor meer bakelieten camera accessoires.

Of zoek in de specificaties en tekstdelen op:  

Database response: 0.0016seconde
Versie: 5.0 - datum: 30-06-2006.