The Paterson Tank


Technische specificaties

Afmetingen: 12,5x10 cm
Gewicht: 282 gram
Datum: 1950
Originele prijs: 7,00
Conditie: 10


De 4 hoofdonderdelen

"The Paterson Major" ontwikkeltank, voor het ontwikkelen van de toen gangbare rolfilms. Met de destijds wereldberoemde zelfladende spiraal, geschikt voor meerdere filmtypes.

Deze gepatenteerde ontwikkeltank werd gefabriceerd en gedistribueerd door Hunter Ltd. te Londen. De afbeelding toont de vier onderdelen van de tank. Rechts bevindt zich het haspel, waar de rolfilm (zonder papieren achterzijde) wordt opgewikkeld.

Het trechtertje dient om de cassette in de tank rond te draaien en om de ontwikkelaar na ontwikkelen zonder morsen in de bewaarfles terug te gieten. Inhoud van de tank voor de groottes 116 en 616 ca. 330cc ontwikkel- vloeistof.


Beide spiralen met elk een kogeltje

De bovenste schijf van het haspeldeel kan op en neer bewegen ten opzichte van de onderste schijf, door het lossen van een veerklem. Door het einde van de veerklem uit te buigen, kan de schijf vrij over de haspelas bewegen. De veer valt in n van de drie insnoeringen, van de centrale haspelas, op een hoogte voor n van de filmgroottes 127, 120 en 116. De veer houdt de spiraalhelften tijdens het ontwikkelen op de ingestelde afstand ten opzichte van elkaar.

De film wordt eenvoudig geladen door deze in de gespiraliseerde groef naar binnen te leiden. Tijdens het laden verhinderen twee kleine kogeltjes dat de film zich terugtrekt. Door beide haspeldelen heen/weer te draaien laadt de film zich automatisch.

Er kunnen met de tank zowel "natte als droge" films worden geladen. De natte film wordt onder water geladen.


De Major met doos en handleiding

Uiteraard vinden alle handelingen vr het ontwikkelen in een ruimte plaats, waar geen daglicht naar binnen kan komen: de Doka of donkere-kamer

Voor een gedetailleerde beschrijving over het laden en uitnemen van de film, klik onderstaande afbeelding van de handleiding.

Klik
hier voor de Uniplex 6x6 ontwikkeltank uit 1956.

Klik hier voor meer bakelieten camera accessoires.

Of zoek in de specificaties en tekstdelen op:  


klik voor manual

Database response: 0.00181seconde
Versie: 5.0 - datum: 30-06-2006.