Kodak Stereo Camera


Technische specificaties

Filmtype: 35
Negatief: 23x24mm
Sluiter: Lamellen, B, 1/25 ~ 1/200
Diafragma: F: 3.5 ~ 22
Lens: Anaston 2x, 1:3.5/35 mm
Afmetingen: 175x72x65 mm (bxhxd)
Gewicht: 690 gram
Datum: 1954
Originele prijs: $84,50
Conditie: 9+


waterpas tussen objectieven

De Kodak Stereo Camera simuleert onze ogen door het toepassen van twee lenzen, die van de scene tegelijkertijd twee beelden maken. De lenzen hebben een afstand van 70mm. Deze camera heeft alle objectieffuncties gekoppeld. De body en de lenskappen zijn van bakeliet, het achterdeksel is van metaal. De verzonken delen zijn van leatherette voorzien.

Kodak introduceerde rond 1900 stereocamera's, om de bekende 3D kaarten te maken die paarsgewijze in een kijker werden gezet. Stereo camera's kenmerken zich door twee objectieven. Om zeker te zijn dat het toestel tijdens de opname horizontaal gehouden wordt, bevindt zich tussen de lenzen een waterpas dat tevens onderin de zoeker zichtbaar is.

Met stereo camera's zijn wereldwijd vele foto's gemaakt voor bijvoorbeeld
View-Masters. Tijdens het kijken naar de twee beelden uit de stereo camera, combineren onze hersenen dit tot n beeld waardoor dieptewerking ontstaat.


Objectiefinstellingen

Met de getoonde schuifknop wordt een sluitertijd gekozen van 1/25 tot 1/200 sec. Bijbehorende diafragma's worden ingesteld aan de hand van de actuele bewolkings- gesteldheid: "Helder - Lichtbewolkt - Bewolkt". Met de ge- koppelde lensringen wordt de geschatte afstand vastgelegd. De linker ring geeft "Close ups - Groups - Scenes" weer, de rechter het aantal "feet".

Bovenop de body bevinden zich twee ronde weergave- schijfjes: Links het aantal gemaakte opnames, rechts een geheugensteuntje voor het filmtype.

Boven de rechter lens bevindt zich de ontspanknop. Spannen vindt plaats als de film getransporteerd wordt. Het sprocketwheel drijft het spanmechanisme aan. Naast de lens is de aansluiting voor een ontspansnoer aangebracht. Bij de linker lens is de ASA-bajonet aansluiting aangebracht voor een flitser.


Geopende camera met bakelieten body

Van de Stereo Camera zijn 100.000 exem- plaren vervaardigd, deze heeft serienummer 063013. Eerdere versies hebben in het deksel een verchroomde aandrukplaat. Omdat hieraan inwendige reflexies werd toe- geschreven is deze plaat zwart uitgevoerd.

Om terug te spoelen wordt uit de terug- spoelknop een zwengeltje geklapt. Vr het terugspoelen moet de terugspoelknop aan de onderzijde door een schuif vrijgegeven worden. Voor het maken van opnames over elkaar bevindt zich naast deze schuif een handle om de camera te spannen zonder dat de film getransporteerd wordt. Ook is er een schroefaansluiting voor een statief aangebracht.

Klik hier voor meer bakelieten, box, eye level of 35 rolfilm Kodak camera's.

Of zoek in de specificaties en tekstdelen op:  

Database response: 0.00194seconde
Versie: 5.0 - datum: 30-06-2006.