View-Master


Beschrijving

View-Master's Model E van Sawyer's is een kijker voor het bekijken van 3D afbeeldingen.

De zeven "stereo"-afbeeldingen bevinden zich op een ronde kartonnen schijf, voorzien van korte begeleidende omschrijvingen, die door een venster zijn af te lezen. Dit bakelieten model is van 1955 tot 1961 gefabriceerd. De eerste viewer (Model A) dateert van 1938

Afmetingen:   113 x 97 x 77 mm
Gewicht:   125 gram
Datum:   1955
Originele prijs:   € 3,60
Conditie:   10
Beschikbaar gesteld:   Koen de Munter


Klik voor 3D weergave

Aanvankelijk werden de View-Masters door Sawyer's Inc. (Portland Oregon U.S.A.) als kijker op de markt gebracht om stereo ansichtkaarten te bekijken. De schijfjes werden wereldwijd tussen de kaarten in souvenir shops verkocht.

Later werd de View-Master als kinderspeelgoed gezien en er verschenen schijfjes van Disney en andere kinder filmhelden. Ook verschenen er uitvoeringen met batterijen en ingebouwde verlichting.

De afbeeldingen op de schijfjes zijn op Kodachrome full color kleurenfilm gemaakt.

Klik op de rechter afbeelding om de 3D weergave van Bambi's vriendjes te bekijken. Neem ten opzichte van de vergroting een dusdanige afstand tot het beeldscherm, zodat met de ogen rechtuit kijkend naar de twee afbeeldingen (elk oog zijn eigen afbeelding) één afbeelding met diepte ontstaat...

In dezelfde periode van dit type View-Master is ook de Junior Projector uitgebracht.


GAF uitgave
van Black Beauty

In het begin van de zestiger jaren werden de bakelieten kijkers vervangen door kunststof modellen in diverse kleuren.

Aan het einde van de zestiger jaren werd Sawyer's overgenomen door GAF (General Aniline & Film), die de trend doorzette naar de publicaties van View-Master schijfjes met cartoons en TV-series als Black Beauty. De sets bestonden uit een boekje met beschrijvingen bij de afbeeldingen, samen met meerdere 3D schijfjes.

View-Master werd eind 90er jaren voortgezet door Mattel's Fisher-Price.

Concurrenten brachten ook 3D stereo kijkers met eigen beeldmateriaal op de markt, niet op schijfjes maar op kaarten. Op deze kaarten bevinden zich twee rijen dia positieven, die van boven naar benden door de kijker worden bewogen.

In de Meopta Meoskop passen View-Master schijfjes.