Kodak Vest Pocket Autographic


Technische specificaties

Filmtype: 127
Negatief: 6 x 4 cm
Sluiter: Kogel gelagerd 1/25, 1/50, B, T
Diafragma: Lamellen
Lens: Anastigmat Kodak F7.7
Afmetingen: 120x65x31 mm (ingeklapt)
Gewicht: 295 gram
Datum: 1912~26
Originele prijs: $10,00
Conditie: 8


Objectief

De Kodak VP Autographic is een compacte, goedkope camera, die zeer geliefd was bij de soldaten in WO-I. Zijn betrouwbaarheid en eenvoud maakte het, dat er meer dan 1,5 miljoen van zijn gemaakt. De camera is, behalve de balg en de lens, geheel van metaal en werd in Rochester New York - U.S.A. vervaardigd.

De frontplaat met het objectief wordt naar buiten getrokken, onder geleiding van twee scharen links en rechts. Achter de frontplaat bevindt zich de ontspanknop. De zoeker kan 90░ gedraaid worden voor portret- of landschapopnames.

Het objectief wordt ingesteld met twee radiaal bewegende schuifjes t.o.v. de fix-focus lens, het bovenste schuifje stelt de sluitertijd in, het onderste bepaalt het diafragma: portret/dichtbij/groepen/landschap/bewolkt-zee.


Geopend autographic luikje met stalen stylus

De toevoeging Autographic houdt in dat via een luikje aan de achterzijde met een stalen pen op de achterzijde van het backing paper tekst geschreven kon worden. De zogenaamde Autographic film bevat een soort carbonpapier tussen de film en het rode backing paper, dat de geschreven informatie overdrukt op de onderrand van de opnames. 127 Autographic film kwam op de markt als A127-film. Het stalen pennetje, dat meestal ontbreekt, is bij deze camera aan het luikje bevestigd. Bij de meeste grotere balgcamera's worden de stalen pennetjes naast het objectief bevestigd.

Kodak heeft meerdere Autographic camera's geproduceerd, zoals de voor A120-film ontworpen
No.1 Pocket Kodak. Na de introductie in 1914 werden zelfs voor bestaande camera's Autographic achterzijden op de markt gebracht. De Autographic film werd door de geringe belangstelling voor het laatst in 1932 gefabriceerd.


Geopende zijkant voor filminleg

De 127 film wordt aan de zijkant van de camera geladen. Daarvˇˇr wordt een klein stukje film afgewikkeld en in het opwikkelhaspel gestoken. De haspeltjes worden samen met de film aan de zijkant ingestoken. De opnamenummers kunnen aan de achterzijde van de body door het rode venster afgelezen worden.

Het heeft lang geduurd voordat ik een complete camera vond. Loszittende delen zoals de stalen stylus, opwind haspeltje en het zijdeksel ontbreken meestal. Alles is aanwezig zelfs een lederen hoes, het sluitermechanisme alsook het lamellen diafragma werken, na bijna een eeuw, nog zoals het hoort...

Klik hier voor meer metalen, balg, waist level of 127 rolfilm Kodak camera's.

Of zoek in de specificaties en tekstdelen op:  

Database response: 0.00144seconde
Versie: 5.0 - datum: 30-06-2006.