Instamatic 133-X


Technische specificaties

Filmtype: 126
Negatief: 28x28mm
Sluiter: 1/40 en 1/80sec
Lens: Fixed focus f/11, 43mm
Afmetingen: 11,5x7x5,5 cm (bxhxd)
Gewicht: 178 gram
Datum: 1970
Originele prijs: $ 25,50
Conditie: 9


Instamatic met magicube flitsblokje

De Instamatic serie is een eenvoudige "richten en schieten" camera, die in 1963 op de markt kwam voor de toen nieuwe Kodapak 126 filmcassettes. Er zijn meerdere modellen uitgebracht, met verschillende flitsadapters en opname-instellingen.

De 133-X werd in Amerika, Engeland en Duitsland gefabri- ceerd. De camera is ten opzichte van de eerdere 133 van een X-cube (magicube) flitssocket voorzien, wat aan de X-toegevoeging van het typenummer is te herkennen. Deze wijze van toevoegen vind je ook bij andere camera's terug. De sluitertijden kunnen ingesteld worden door verdraaiïng van de objectiefring, helder/bewolkt. Bij deze camera's is het achterdeksel scharnierend, zonder gebruik te maken van andere materialen, aan de body gespoten. De camera bezit geen zelfontspanner en statiefopname.

De van 4 flitslamjes voorziene magicube is, ter onderscheid van elektrisch te ontsteken blokjes, voorzien van een blauwe X. De camera heeft dus geen batterijen nodig om de flitslampjes van de magicube te ontsteken. Ontsteking vindt hier op mechanische wijze plaats, via het zogenaamde pyrotechnisch principe. Ook dit blokje roteert 90° als de film wordt getransporteerd voor een volgende opname.


Magicube flitsblokje

Onderin het flitsblokje bevindt zich per flitslampje een ontsteker, die als een veer is voorgespannen en door een pal wordt tegen gehouden. Op het moment dat de magicube op de camera wordt gestoken drukt het prisma via de adapter de plugner omhoog tegen de ontsteker in het flitsblokje.

Als een gebruikt flitslampje vóór staat gaat de plugner dieper het flitsblokje in en laat in de zoeker een vaantje zien, ten teken dat het lampje niet meer zal ontsteken. Draai je de film door, dan trekt het filmtransportmechanisme de plugner in en het blokje draait 90°. De camera is nu gereed voor een volgende opname.

Als de sluiter van de camera ontspannen wordt, zal de plugner in het flitsblokje de voorgespannen veer over de pal lichten. Door de voorspanning slaat de veer met grote kracht tegen het staafje dat uit het lampje komt. Een chemische reactie doet het lampje ontsteken.


126 cassette van Ferrania

126 Film is 35 mm breed met een perforatie aan één zijde. De cassette is asymmetrisch waardoor verkeerd laden niet mogelijk is.

Aan het eind van de 90-er jaren beëindigt Kodak de productie van de 126 cartridges. Voor de rasechte Instamatic gebruiker produceert Ferrania (Italië) nog 126-films onder de naam Solaris, die geschikt zijn voor 24 opnames. De prijzen varieren van $5,00 tot $8,00.

Klik hier voor meer kunststof, eye level of 126 rolfilm Kodak camera's.

Of zoek in de specificaties en tekstdelen op:  

Database response: 0.00141seconde
Versie: 5.0 - datum: 30-06-2006.