Jiffy Kodak Six-16


Technische specificaties

Filmtype: 616
Negatief: 6 x 9 cm
Sluiter: Roteren, enkelvoudig I, T
Diafragma: Vast, 3 openingen
Lens: Twindar
Afmetingen: 93x190x142 (bxhxd)
Datum: 1933
Originele prijs: $ 7,50
Conditie: 8+


Twindar lens

De Jiffy Kodak's zijn metalen camera's, bedekt met kunstleer. Zij vielen door hun prijskaartjes onder de populaire rolfilmcamera's. Deze camera heeft een broertje en een kleiner zusje... De respectievelijke Jiffy Kodak Six-20 en de nog kleinere bakelieten versie, de Jiffy Kodak VP.

Deze Jiffy Kodak Six-16 is van 1933 tot 1937 geproduceerd en kenmerkt zich door zijn geėmailleerde frontplaat met Art-deco "streep"-versiering. De latere versie van de Jiffy, de Six-20 (1937-'48) heeft een zwarte frontplaat. In deze frontplaat zijn naast de lens de twee heldere zoekers opgenomen voor landschap- en portret- opnames.

In volledig linksom gedraaide lensring zijn opnames vanaf 5~10 voet mogelijk, tot rechtsom vanaf 10 voet.


Na het drukken op een knop wordt de frontplaat door een veermechanisme, dat zich in het objectiefhuis bevindt, uitgevouwen. De knop zit rechts-buiten op de body. Daarbij beweegt de frontplaat parallel naar buiten, onder invloed van de paarsgewijze aangebrachte scharen. De scharen zijn onderling met een tandenkrans gekoppeld. Al doende wordt de balg bijna 10cm uitgetrokken.

De ontspanknop bevindt zich tussen de scharen op het objectiefhuis. Onderaan is een pootje gemonteerd dat zich in twee standen laat vergrendelen, voor portret- en landschapopnames.


Linkerzijde objectiefhuis

De Jiffy Kodak Sis-16 heeft bovenop het objectiefhuis de keuzehandel voor T(ime) en I(nstant) opnames. Daarnaast de heldere zoeker voor portretopnames.

Aan de linkerzijde bevindt zich een schuif, om een keuze uit drie diafragma openingen te kunnen maken.

Een losneembaar deksel vormt de achterzijde, die aan de onderzijde van de body inhaakt. Het deksel bevat een afsluitbaar rood vesnter als opname-indicator.

Klik hier voor meer metalen, balg, waist level of 616 rolfilm Kodak camera's.

Of zoek in de specificaties en tekstdelen op:  

Database response: 0.00168seconde
Versie: 5.0 - datum: 30-06-2006.