Communiebeursje


Beschrijving

Kinder communiebeursje

Als kinderen hun eerste heilige communie doen in de katholieke kerk, dan gaat dat met een groots familiefeest gepaard. Daarbij kregen zij in het begin van de 20e eeuw vaak een beursje als geschenk om de rozenkrans en wat kleingeld in te doen.

Afmetingen:   7x5½x2 cm
Gewicht:   40 gram
Datum:   1915
Originele prijs:   € 3,50
Conditie:   10


Binnenzijde met 4 vakjes

Dit beursje is aan de buitenzijden voorzien van celluloid schalen, waarvan de voorzijde mooi is gedecoreerd, de achterzijde heeft een gladde schaal. Zoals de meeste beursjes uit die tijd bestaat de sluiting uit twee "knip kogeltjes".

Het beursje dateert uit een periode dat bakeliet in ontwikkeling was en men nog niet die verfijning kon aanbrengen die men voor dergelijke beursjes nodig vond. Daarnaast sprak de gebruikelijke bruine kleur van bakeliet niet aan.

Eén van de vier vakjes, waar de rozenkrans meestal werd ingedaan, is afsluitbaar. Deze kleinnoden blijven meestal in de familie, omdat het "van oma was als klein kind..." Naast deze celluloid communiebeurs, bracht men toen ook met celluloid beklede missaaltjes uit.

De latere communiebeurs is meestal een foedraal van stof of leer. Tegenwoordig krijgen de kinderen bij hun eerste communie een fiets of een spelcomputer...

De verschillen tussen bakeliet, ebena, eboniet en celluloid vindt u onder Algemeen & Meer weten?


Celluloid missaaltje anno 1905

Eerste Heilige Communie
Kinderen nemen meestal in het begin van de basis school deel aan de eerste heilige communie. In zuid Nederland wordt dit katholieke gebeuren uitgebreider gevierd dan de verjaardag. Een familie tuinfeest met vlaaien, veel cadeaux als kinderbeibel en een spring kussen in de tuin...
Kijk voor meer info over de Eerste Heilige Communie op Wikipedia.

Het getoonde (hand)missaaltje, waar gebeden in staan die bij de mis werden gebruikt, heeft de afmetingen 60x93x20mm en dateert uit 1905. Het sluitinkje is belegd met ivoor.