Citruspers


Beschrijving

Bakelieten "Ex-Squeez-It" citruspers, Engeland

Een mooi voorbeeld van een bakelieten keukenhulp. Het handvat vermeldt de naam Ex-Squeez-It BCM. Door zijn gevlamde structuur geeft deze citruspers elke landstijlkeuken een karakteristieke uitstraling.

Afmetingen:   130 x 95 mm
Gewicht:   137 gram
Datum:   1930~35
Originele prijs:   3,50
Conditie:   10
Beschikbaar gesteld:   Bridget Salden


Schroefdraad
Het draadkorfje dat de vezels en pitjes opvangt, kan voor het schoonmaken eenvoudig verwijderd worden door de persvorm af te schroeven.

Let op de meegeperste schroefdraad in de beide bakelietdelen. Deze zijn gedetaillerd gevormd, dat alleen mogelijke is als de matrijzenmaker zijn vak beheerst.

Meegeperste schroefdraden in bakelietdelen zijn meestal meergangig, hier is de draad enkelgangig. In metaaldelen hebben zij vaak een tophoek van 60. Bij deze citruspers is een ronde schroefdraad zichtbaar, zoals de Edison-draad bij lampvoeten, die de bovenkop makkelijker laat losnemen. Hier mag niet vast-is-vast gelden.

Omdat matrijzen uit meerdere delen zijn samengesteld, onstaan tijdens het persen "velletjes" tussen de matrijsdelen. Onder de schroefdraad is dit gebeurd. Doordat deze velletjes achteraf zijn verwijderd, ontstaan kleine oneffenheden.


Handvat & patent aan onderzijde


Het kleine handvat toont aan de bovenzijde (L) de naam van de citrus-pers en aan de onderzijde (M) het land van herkomst. Midden-onder (R) bevindt zich het patent.


Zeef

Het draadkorfje/zeefje, dat het pulp tijdens het persen van het sap scheidt, is van gaas vervaardigd en bezit hetzelfde patent als de bakelieten kom.

Al met al kan gesteld worden dat men in de 30-er jaren ook van vitaminerijke sappen hield.