Sterivite steriliseerapparaat


Beschrijving

Steriliseerapparaat van Bodart met bakelieten handvat

Dit apparaat is een alternatief voor het alom bekende wecken uit de 50-60er jaren. Hiervoor is geen ketel met een centrale thermometer nodig, maar simpelweg dit kleinood. Het bestaat uit een handvat dat via een metalen slang met een niet bijgeleverde fluitketel werd gekoppeld.

Afmetingen:   130x120x22 mm
Gewicht:   80 gram
Datum:   1950
Originele prijs:   4,50
Conditie:   9-
Beschikbaar gesteld:   Hennie Romijn


De stoom uit de fluitketel doet in feite zijn werk. Door eerst het pijpje in de lege weckpot te steken werd de binnenzijde gesteriliseerd. Daarna werd via de luciten kunststof ring de pot gevuld. Hiermee voorkwam je knoeiwerk over/langs de rand tijdens het vullen van de pot.

Als de pot gevuld is, hield je het stoompijpje nog een tijdje in de te steriliseren voedingsmiddelen. Op de kleine thermometer kon je de juiste temperatuur aflezen. Deze staat op dit moment op kamer temperatuur 20C.


De aansluiting vindt plaats via een flexibele metalen slang op de tuit van een fluitketel. Om te voorkomen dat het metalen handvat heet wordt, is de fysieke koppeling van hout gemaakt.

Bodart is fabrikant van keukenapparatuur zoals de Bamix staafmixer. Het bedrijf Bodart-Bamix heeft sinds jaren een vestiging in Amsterdam.


Door op onderstaande afbeelding te klikken wordt de handleiding van het Wonder-Steriliseerapparaat geopend. De handleiding is de moeite waard om gelezen te worden. Je verplaatst je hiermee naar het gemoedelijke taalgebruik van de 50er jaren...