Spalt-Tabletten doosje


Beschrijving

Bakelieten pillendoosje met schuifdeksel en vakjes voor 4 Spalt-Tabletten.

Speciaal voor onderweg kreeg je bij een verpakking van 20 tabletten dit kleine bakelieten doosje. Spalt-Tabletten zijn pijnstillers van Whitehall-Much GmbH. De medicinaal actieve bestanddelen van de tabletten zijn: aspirine en paracetamol.

Afmetingen:   61x20x9 mm (lxbxh)
Gewicht:   5 gram
Datum:   1936
Conditie:   10
Beschikbaar gesteld:   Wim Romijn


Advertentie uit 1936

"Spalt" betekent in het Duits "kerf" of "inkeping", verwijzend naar de prominent aanwezige breuklijn op de tablet, waar langs deze gemakkelijk doormidden gebroken kan worden.

De dame op de advertentie uit 1936 draagt waarschijnlijk een verpleegsterskapje om bij de lezer de suggestie te wekken dat het medisch wel goed zit. Kotex, Modess en andere merken pasten deze wijze van campagnevoeren ook in andere landen toe. Opmerkelijk in deze advertentie is de kalender op de achtergrond, waarvan de 11e dag is doorgestreept, als zijnde dat het middel probaat is tegen terugkerende pijn. De afbeelding is afkomstig uit het boek Die unpäßliche Frau, van Sabine Hering (Pfaffenweiler, Duitsland, 1991).

In de advertentie vind je onderaan naast de 20st verpakking het gratis meegeleverde reispillendoosje. Het tabletsymbool wordt wisselend links, rechts of tussen de woorden Spalt en Tabletten gebruikt. Later werden de doosjes in wit melamine uitgevoerd.

Prijs van de aangeprezen tabletten:
62 Pfennig/10st
1,16 Reichsmark/20st
2,85 Reichsmark/60st


Moderne verpakking

De hedendaagse kartonnen verpakking met 20st. Spalt-Tabletten kost € 4,49. Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar. Voor details zie de Duitse fabrikant.

Onderstaand een afbeelding van een Spalt-Tablet uit de 50er jaren. Duidelijk zichtbaar is hier de kerf en de breuklijn, waarlangs de tablet zich laat tweedelen...

Het handelsmerk kerfje en breuklijn zijn goed te zien in het tablet-symbool op het schuifdeksel. Klik daarvoor de vergroting.


50er jaren tablet