Brownie Super 27


Technische specificaties

Filmtype: 127
Negatief: 4x4 cm
Sluiter: Roterend enkelvoudig
Diafragma: 2st. f/8 en f/11 (roterend)
Lens: Kodar f8/60
Afmetingen: 16x6,5x7,2 cm (bxhxd)
Gewicht: 360 gram
Datum: 1961
Originele prijs: $ 18,95
Conditie: 8+


Gesloten flitscompartiment

De Super 27 is Kodak's enige toestel met een afsluitbaar flitscompartiment voor AG-1 flitslampjes. Het toestel heeft een eenvoudige scherpstelling.

Naast de lens bevindt zich een draaiknopje om uit twee diafragma openingen te kiezen: voor helder/bewolkt en zonnig weer. De objectiefring maakt twee scherpstellingen mogelijk: voor close-ups en opnames van 6 voet tot oneindig. Naast het objectief de grote heldere eye level viewfinder.


Details onder-, voor- en bovenzijde

Onderop de camera is het batterijcompartiment te bereiken, waarin 2 st. penlight batterijen passen. Duidelijk zichtbaar is het kleine knopje dat bij een geöpend flitscompartiment het flitscircuit automatisch ingeschakelt.

Bovenop de camera bevinden zich de filmtransportknop met opschrift "Wind" en de ontspanknop, beide gevat in een aluminium decorplaatje met het Kodak-logo. De ontspanner kent een dubbele opnamebeveiliging.

Het toestel heeft geen schroefaansluiting voor een statief.


Binnen- / achterzijde

Achteraan de camera zijn via een wegneembaar deksel de filmtransportrollen te bereiken, die door een uit één stuk vervaardigde veer bijelkaar worden gehouden.

Links bevindt zich de kleine opening met lens van het zoekersysteem. Rechts een schuifje om het gebruikte (hete) flitslampje uit te werpen met daaronder het geöpende batterijen-compartiment.
Tips bij restauratie
De brede zilveren sierrand om dit toestel leek wel verpoetst, wat mij heeft besloten de camera open te maken. Door de rand los te halen zou deze zonder te veel afplakwerk met zilververf bespoten kunnen worden. Nergens zijn echter schroefjes zichtbaar, behalve bij de fitting van het flitslampje. Daarom ben ik als volgt te werk gegaan:

Klik hier voor meer kunststof, box, eye level of 127 rolfilm Kodak camera's.

Of zoek in de specificaties en tekstdelen op:  

Database response: 0.00156seconde
Versie: 5.0 - datum: 30-06-2006.