Pfaff hulpstukkendoosje


Beschrijving

Bakelieten doosje om div. voetjes van de Pfaff naaimachine in te bewaren.

Op naaimachines uit het begin van de vorige eeuw werden voetjes gebruikt die je kon verwisselen, zoals voor het naaien en geleiden van verschillende stoffen en het aanzetten van ritsen en knoopjes.

Zowel de tekst "PFAFF" als de rand om het deksel zijn voorzien van een "korreltjes/zand"-textuur.

Afmetingen:   18x14x3 cm
Gewicht:   96 gram
Datum:   1935
Conditie:   9
Beschikbaar gesteld:   Bridget Salden


Doosje met attributen

Om de voetjes vast te zetten is ook een bakelieten schroeven draaiertje bijgevoegd. Er pasten ook meerdere draadspoeltjes in, zodat je niet elke keer de onderdraad hoefde om te spoelen als je een andere kleur ging gebruiken.

Deze bakelieten doosjes werden tot aan het begin van de 60er jaren met de Pfaff naaimachines meegeleverd. Pfaff naaimachines werden in Duitsland vanaf 1862 gefabriceerd. Daarnaast bestonden ook andere fabricaten als Singer- en Husqvarna naaimachines.


Pfaff tafelnaaimachine

De eerste Pfaff naaimachines dateerden van 1862, vanaf 1866 zagen de machines eruit zoals de afbeelding aangeeft.

Er werden jaarlijks meer dan 1000 machines in Kaiserslautern (D) gefabriceerd, waarvan de helft werd geŽxporteerd. Begin 1900 verliet de miljoenste naaimachine de fabriek.

Tijdens de oorlog vervaardigde men grotendeels oorlogsmaterieel, toen de fabriek grotendeels door een bombardement werd verwoest. Na de oorlog werd de fabricage van naaimachines weer hervat.

Links van het vliegwiel bevindt zich een poelie, die via een snaar met een trapmechanisme de machine aandreef. Het vliegwiel kon je koppelen met een spoelopwikkelsysteem via een tussenwiel. De opgewikkelde spoel werd in de "kelder" van de machine gestoken door de blank-metalen deksels bij de voet open te schuiven.