Philips LX422AB


Beschrijving

Draagbare bakelieten buizenradio voor binnen, op de slaapkamer of buiten in de tuin.

Net na de tweede Wereldoorlog waren radio's nog niet zo'n gemeengoed, zeker geen draagbare uitvoeringen. Deze toen fl. 138,00 kostende radio was dus min of meer alleen weggelegd voor de welgestelden onder ons. Hij is overal te gebruiken, binnen op 220V en buiten op batterijen. De ontvanger bezit 3 banden, voor LG (769-2000m), MG (187,5-580,2m) en KG (19,3-50,5m). De netspanning is omschakelbaar tussen 110, 125 en 220V wisselspanning. De 4 knoppen van links naar rechts: 1=voedingskeuzeschakelaar, 2=volume, 3=afstemschaal en 4=golfbereikomschakelaar. Het opgegeven gewicht is zonder de batterijen (1,1kg).

Afmetingen:   260x250x133 mm (bxhxd)
Gewicht:   3400 gram
Datum:   1952
Originele prijs:   63,00
Conditie:   9+
Beschikbaar gesteld:   Victor van Loon


Antennes aan binnenzijde deksel

Tegen de binnenzijde van het achterdeksel is een raamantenne aangebracht, die via een 5-polige in-lijn stekkerverbinding met de radio wordt verbonden.

Aan de achterzijde bevinden zich aansluitingen voor een externe antenne en een aarde. Voor buitenshuis worden batterijen gebruikt, twee van 67,5V en twee van 1,5V. Beide batterijen zijn in serie geschakeld, 135V voor de hoogspanning van de buizen en 3V voor de gloeispanning.

Als de radio buiten wordt gebruikt, kan het netsnoer in het batterijencompartiment, dat via een deksel aan de onderzijde toegankelijk is, opgeborgen worden.


Radio chassis met 5 radiobuisjes

Als het achterdeksel is verwijderd, wordt het chassis zichtbaar. Deze bevat een vijftal buizen: 2x DF91, DK92, DAF91 en als eindversterker de DL94. Worden de knoppen eraf getrokken dan kan, als twee schroeven worden losgemaakt, het complete chassis uitgenomen worden. De luidspreker en de afstemschaal maken onderdeel uit van het chassis. Alle weerstanden en condensatoren zijn zwevend onder het chassis gemonteerd, want printplaten bestonden in de 50er jaren nog niet.

Goed zichtbaar zijn de kleine radiobuisjes. Pas later in de 60er jaren werden draagbare radio's voorzien van transistoren.

De luidspreker heeft een diameter van 12cmø. Klik hier voor het service manual van de LX422AB.


Afstemschaal met uitzendstations in Europa

Tegenwoordige afstemschalen werken met RDS, deze bevat alle zendernamen van waaruit werd uitgezonden, zoals Hilversum, Hamburg en Budapest. De wijzer van de afstemschaal wordt door een snaar van links naar rechts bewogen door aan de tweede knop van rechts te draaien. Dezelfde snaar verstelt de variabele condensator van de afstemkring.

Aan de linkerzijde bevindt zich een legenda voor de voedingskeuze schakelaar:
Rechts=Batterijgebruik,
Midden=Uitgeschakeld,
Links=Netvoeding,
Uiterst-links=Opladen van de 3V batterijpack.

Rechts op de afstemschaal bevindt zich de legenda voor de golfbereikomschakelaar.


Klik afbeelding voor poster