No.1 Pocket Kodak


Technische specificaties

Filmtype: 120
Negatief: 6 x 9 cm
Sluiter: F. Deckel - München
Diafragma: continu 6.3~45
Lens: Carl Zeiss - Jena
Tessar 1:6.3 f=10.5cm
Afmetingen: 8 x 17 x 3,5 cm (bxhxd) ingeklapt
Datum: 1926
Originele prijs: $ 17,00
Conditie: 8.5


Carl Zeiss objectief

Van 1890 tot 1960 heeft Kodak ongeveer 200 verschillende balgcamera's uitgebracht, welke met hun afmetingen in ingeklapte staat tot de kleinsten in hun soort worden gerekend.

Bij deze camera wordt het lensplateau langs een rails in positie geschoven, totdat deze in een blokkering valt. De camera is speciaal voor Autographic A120-film ontwikkeld, waarbij tijdens het fotograferen met een stalen stylus (pen) extra tekst op de film geschreven kan worden. Hiervoor is aan de achterzijde een schuifluikje aangebracht om de rolfilm toegankelijk te maken. De A120 film is een gewone 120 met extra carbonpapier tussen de backing paper en het lichtgevoelige materiaal. De stylus, die hier ontbreekt, wordt naast het objectief in metalen beugeltjes opgeborgen.

Het mechanische deel, sluiter en diafragma, werd door de Duitse firma F. Deckel uit München vervaardigd. De lens is afkomstig van Carl Zeiss uit Jena.

Door de bovenste handel linksom te bewegen wordt de sluiter gespannen. Ontspanning gebeurt door de onderste handel rechtsom te bewegen. Alternatief kan dit met een sluiterontspankabel plaatsvinden. De sluitertijden worden verkregen door het verdraaien van de buitenste ring. De getallen boven de pijl geven de tijden weer: 1 ~ 1/300 seconde. Door verdraaiing van de onderste aanwijzer wordt het diafragma ingesteld.


Type plaatje, afstandstelschroef en afstandsc

Scherpstelling vindt plaats tussen 2 ~ 30m door verdraai- ing van de duimwielschroef aan de rechter voorzijde.

Voor de schroef bevinden zich het draaibare steuntje voor landschapopnames en de statief opnameschroefdraad voor por- tretstand. De statiefopname voor landschapopnmane bevindt zich tegenover de filmtransportknop.

Links bevindt zich de afstand- schaal zowel in Feet als in Metres gecalibreerd.


90 graden kantelbare zoeker, gesloten kast

De zoeker kan over een hoek van 90° linksom van portret- naar landschap- instellingg verdraaid worden. Op het deksel van de kast (objectief- railplaat) zijn de schroefaan- sluiting voor een statiefopname te zien en het uitklapsteun met daarop in sierlijke letters de naam Kodak. Rechts bevindt zich de vergrendeling van het binnenwerk met de kast (body).

Klik hier voor meer metalen, balg, waist level of 120 rolfilm Kodak camera's.

Of zoek in de specificaties en tekstdelen op:  

Database response: 0.01923seconde
Versie: 5.0 - datum: 30-06-2006.