No.2 Hawk-Eye Model B


Technische specificaties

Filmtype: 120
Negatief: 6x9 cm
Sluiter: Roterend
Diafragma: Vast
Lens: Meniscus
Afmetingen: 14,5x8x11,5 cm (dxbxh)
Gewicht: 370 gram
Datum: 1911
Originele prijs: $ 1,00
Conditie: 7+


Transport- en ontspanknop
met matglazen viewfinder

De "No.2 Hawk-Eye Model B" is in Engeland vervaardigd en bezit een kartonnen body, de roterende sluiter is op een houten plateau geplaatst.

De roterende sluiter laat zich bedienen door de ontspanknop naar beneden of naar boven te verplaatsen. Door middel van het uittrekken van een handel, dat zich boven op het objectiefhuis bevindt, wordt de sluiter voor tijdopnames ingesteld. Bij latere boxjes werd de ontspanknop in een rozet gevat.

Dit Model B bezit net als de meeste Kodak-boxen twee matglazen viewfinders voor landschap- en portretopnames.

Aan de buitenzijde mist deze camera een stofglas voor de sluiter, de enkelvoudige lens zit in het uitneembare binnenwerk gemonteerd en wordt voldoende door de sluiter beschermd. De transportknop kan net als bij alle andere boxcamera's uitge- trokken worden ter ontgrendeling van het binnenwerk.

Het binnenwerk/objectiefhuis wordt door eenvoudige metalen sluitingen met de kartonnen body verbonden.


Binnenwerk, karton en blik...

In een later stadium is van deze camera een zogenaamde "Rainbow" versie uitgebracht, uitgevoerd in meerdere kleuren: rood, blauw, groen en geel. Er zijn ook andere modellen van dit type camera afgeleid, zoals de No.2A voor 116-film.

Het Model C werd door Eastman in de USA vervaardigd en staat bekend als de "One dollar Box". Dit model had ten opzichte van het Model B slechts een viewfinder voor portretopnames. De lederen draagbeugel vermeldt het cameratype en -model.

Het op de binnenzijde geplakte gele Kodak label vermeldt dat deze camera zich alleen inlaat met 120 film van Kodak...


Achterzijde, embossed printing

De kartonnen body is met zogenaamd leatherette of wel leerpapier beplakt, dat aan de achterzijde van een embossed texture is voorzien: het filmtype en land van herkomst.

De body wordt door spijkertjes bij elkaar gehouden, de metalen delen zoals de filmtransportknop zijn met lipverbindingen aan het karton bevestigd.

Klik hier voor meer , box, waist level of 120 rolfilm Kodak camera's.

Of zoek in de specificaties en tekstdelen op:  

Database response: 0.00243seconde
Versie: 5.0 - datum: 30-06-2006.