No.2 Hawkette


Technische specificaties

Filmtype: 120
Negatief: 6x9 cm
Sluiter: Roterend T (tijd), I (moment)
Diafragma: 3 vaste diameters dmv. schuifje
Lens: Fixed focus Meniscus
Afmetingen: 9 x 18 x 4,3 cm (bxhxd)
Datum: 1927
Originele prijs: Promotie, niet voor verkoop
Conditie: 10


Gesloten body

Een bijzonder opvallend en attractieve camera die voor premie doeleinden ten behoeve van diverse producten werd gebruikt, zoals Cadbury chocolade en Australische cigaretten.

Tot nu toe waren de meeste vestzakcamera's uit metaal vervaardigd. De productie daarvan startte in het midden van de 19e eeuw. In ingeklapte toestand kan deze camera niet per ongeluk af gaan. De ontspanknop bevindt zich namelijk bij het gesloten toestel achter de objectiefplaat, binnen de gesloten kast. De lens wordt door het sluitermechanisme afgedekt, de middelste draaiknop aan de bovenzijde van de kast dient voor de vergrendeling van de achterzijde. Het schuifje naast de lensopening is gekenmerkt met T(ime): als het sluiterhandel bediend wordt zal de sluiter geopend blijven totdat deze weer losgelaten wordt. In de stand I(nstant) blijft de sluiter een vaste tijd open. De twee rechthoekige metalen veren vergrendelen de objectiefplaat, die met behulp van twee veren onder voorspanning staat. Als de twee veren ingedrukt worden opent de camera zich automatisch, waarna deze klaar is voor het maken van een foto.


Geopende body

De Hawkette is een interessant ontwerp voor 120-film van Kodak, waarbij de achterzijde langs de lange zijde scharniert, ten opzichte van de andere camera's met balgobjectief. Belangrijk is, dat dit historisch gezien de eerste kunststof Kodak camera is.

De metalen cameraonderdelen werden door de Kodak fabriek in Harrow te Rochester vervaardigd. De bakelietdelen werden door E.K. Cole Ltd. geperst en geassembleerd. Cole had als radiofabrikant al veel ervaring opgedaan met het vervaardigen van bakelieten radiokasten.

Door het rode venster laten zich de filmopnamenummers zien, die achterop het schutblad van het celluloid zijn gedrukt.


Objectiefkast met uitgetrokken diafragmaschuif

De vorige foto toont goed het bed waarover de film zich beweegt tijdens het doorspoelen. Dezelfde filmrolletjes werden gebruikt als bij de welbekende box-camera's die in dezelfde periode verschenen, welke veelal een kartonnen kast bezaten.

Aan de bovenzijde van de objectiefkast bevinden zich de metalen schuif, waarin zich de drie diafragmaopeningen bevinden, met rechts er van de ontspanknop. Duidelijk zichtbaar is ook de draaibare viewfinder voor het omschakelen van portret- naar landschapopnames.

Klik hier voor meer bakelieten, balg, waist level of 120 rolfilm Kodak camera's.

Of zoek in de specificaties en tekstdelen op:  

Database response: 0.00227seconde
Versie: 5.0 - datum: 30-06-2006.