Servetringen


Beschrijving

Eekhoorngevormde servetringen
Figurine Napkin Rings

Deze bakelieten servetringen worden nog in allerlei marmerachtige kleuren teruggevonden. Omdat zij alleen bij het dekken van de eettafel zijn gebruikt is de kwaliteit, anders dan de gemiddelde gebruiks- voorwerpen, nog hoog en daardoor zeer gewild.

Afmetingen:   56x67x16x32 mm (bxhxdx)
Gewicht:   40 gram
Datum:   1935
Originele prijs:   2,50
Conditie:   10


Fria Frnka
antique store Reykjavik

Deze servetringen zijn in verschillende diervormen vervaardigd, zoals olifantjes, haasjes, hondjes, vogeltjes, visjes, etc. De gaten voor de servetten zijn meestal rond, soms ook rechthoekig.

Zij worden in staf gefabriceerd, als dikwandige pijpen waarvan de buitenzijde is gevormd. Nadien worden zij op dikte van de staf gezaagd. Dat dit lastig was blijkt wel uit het feit dat de dikte vaak niet overal gelijk is. Ook werden in verband met de lossing uit de mal sommige contourdelen achteraf handmatig gemaakt.

De oogjes zijn in dit geval geverfd en nog aan beide zijden aanwezig. Door de kwetsbaarheid hiervan zijn de oogjes soms van een staafje bakeliet van een contrasterende kleur gemaakt, die door-en-door in een daarvoor geboord gaatje zijn aangebracht. Luxere uitvoeringen bezitten vergulde staafjes.

Deze ringen komen uit een alleraardigst winkeltje in Reykjavik tijdens de vakantie in IJsland...