Fruitschaal


Beschrijving

Bakelieten serviesgoed nam aan het eind van het eerste decennium in de 20e eeuw een enorme vlucht. Een voorbeeld hiervan is deze Engelse fruitschaal.

Bakeliet maakte het keukengerei lichter en hand- zamer in een tijd dat het personeel "downstairs" steeds meer verdween.

Afmetingen:   243x243xx68 mm
Gewicht:   300 gram
Datum:   1929
Originele prijs:   Ä 2,50
Conditie:   9


Merkje aan onderzijde

Deze stijlvol gevormde bakelieten schalen veroverden snel de harten van de mensen. Ze waren minder lomp dan de toen algemeen gebruikte houten schalen en werden als hygiŽnisch gezien. Dat laatste maakte het dat ze massaal in de voedingsomgeving werden gebruikt. De vorm van deze schaal is tijdloos en doet het nog goed in het tegenwoordige interieur.

Ondanks dat bakeliet breed toepasbaar was, ging het met het kleuren ervan niet zo goed. Deze bruine schaal met zijn lichte wolkjes was al het ultieme dat er toen geproduceerd werd, want bakeliet liet zich door zijn eigen donkere basiskleur moeilijk kleuren. De lichter gekleurde fenolproducten hadden het nadeel dat het onder invloed van warmte en licht snel verkleurde.

Zeker door het gebruik in de keuken vielen de sombere kleuren niet zo "in de smaak" en zorgde het ervoor dat ureumformaldehyde en later melamine het bakeliet ging vervangen. Het basismateriaal ureum is kleurloos en lichtbestendiger, waardoor het zich eenvoudig laat kleuren en op termijn mooier blijft.