Pouva Magica


Beschrijving

Toverlantaarn Pouva Magica.

Karl Pouva KG, VEB Kamerafabrik (1939-1972) Freital/ Sachsen in de toenmalige DDR. Als lichtbron fungeert een heldere 40W gloeilamp. Niet de precisie maar de aantrek- kelijke prijs maakte deze toverlantaarn tot een ware "Volks-Projektor".

De camerafabriek heeft gedurende de 50er jaren ook een serie eenvoudige bakelieten camera's gefabriceerd.

Afmetingen:   220x250x130 (hxdxb)
Gewicht:   890 gram
Datum:   1950
Originele prijs:   11,00
Conditie:   8+
Beschikbaar gesteld:   Edwin Booman


Projectiebeeldje

In de 50er jaren kwamen er meerdere goedkope lantaarns op de markt, waarmee de jeugd van toen zich uitstekend kon vermaken. De voedings- middelen industrie bracht als promotiemateriaal filmstroken in omloop, met daarop pakkende verhalen in beeld en geschrift. Van griezelverhalen tot lieflijke sprookjes zijn op het celluloid vastgelegd.

Deze projector, met zijn stilstaande beelden, maakte menig kinderfeestje tot een ware belevenis. Meestal werden de beelden eenvoudigweg op een vlakke deur of muur geprojecteerd.


Open onderzijde

Naast de genoemde filmstroken kunnen, met behulp van een eenvoudige adapter, ook enkele dia's vertoond worden. Door het objectiefhuis 90 te kantelen is het mogelijk snel van staande naar liggende beelden over te schakelen.

Om de warmte van de 40 watt gloeilamp makkelijk "kwijt te raken", is de onderzijde volledig open. De warme lucht verlaat via grote beluchtings- openingen in het bovendeksel de projector. Om een helder beeld te verkrijgen is de lampfitting op/neer verstelbaar. De lamp moet zich tussen de lens en de spiegel bevinden. Scherpstellen vindt plaats door het objectief eenvoudig in/uit de houder te bewegen.


Advertentie

Met deze advertentie werd de Pouva Magica aan de man gebracht.