Veiligheidshelm


Beschrijving

Bakelieten helm voor de industrie, door Philips in Eindhoven vervaardigd.

Philips was voor de tweede wereldoorlog één van de grotere fabrikanten van bakelieten voorwerpen. Van radiokasten, luidsprekers, deurbeslag, wc-brillen, fototoestellen tot en met deze helmen aan toe. Dat Philips radiokasten en luidsprekers voor eigen radiofabricage maakte is nog te bevatten, maar dat zij zich met toiletzetels en helmen bezighield zal menigeen niet van op de hoogte zijn... Deze helm werd in de bakelietfabriek van Philips op Strijp S gefabriceerd.

Afmetingen:   29 x 16 cm
Gewicht:   345 gram
Datum:   1955
Originele prijs:   ca. € 5,50
Conditie:   10
Beschikbaar gesteld:   Wim Romijn


Detail van het laminaat

De meeste bakelieten voorwerpen zijn dikwandig en worden, zoals telefoontoestellen, in hete mallen geperst. Door de dikte van het bakeliet wordt een bepaalde stevigheid bereikt, dat het tevens zwaar wordt zal duidelijk zijn.

Een van conventioneel bakeliet vervaardigde helm van 2½kg is niet prettig om te dragen, laat staan in een warme omgeving zoals in de mijnen. Daarom werd hiervoor bakelietlaminaat als uitgangsmateriaal gebruikt. Het laminaat van deze helm is 2mm dik en door de bolling zeer stevig.


Binnenzijde helm met
banden en riem

De hoge mechanische sterkte wordt bereikt door textiel in bakeliet- schuim te drenken en daarna in een hete mal te persen tot de juiste vorm. Je kunt hierbij denken aan een vroege vorm van polyester. Op de foto hierboven is de opbouw van het laminaat goed zichtbaar.

Om een luchtlaag tussen de helm en de hoofdhuid te bewerkstelligen is een extra hoofddeksel gecreëerd van linnen banden en een lederen riem, gemerkt WiM (Werkplaatsen voor Invalide Mijnwerkers). De pasvorm (hoofdmaten 52 tot 59) van de helm geschiedt met koordjes. De WiM stelde het binnenwerk en de bakelietbasis tot veiligheidshelm samen.

De helm is aan de binnenzijde gemerkt "PHILIPS - MADE IN HOLLAND - IMPORTÉ DE HOLLANDE".