Siemens haardroger


Beschrijving

Handhaardroger type EDI van Siemens,
220 volt - 450 watt

Bakelieten haardroger met serienummer 005. De uitblaasopening bezit een rand waarachter een kunststof slang aangebracht kan worden om de warme lucht naar een haarkap te leiden.

Afmetingen:   80 x 210 mm
Gewicht:   470 gram
Datum:   1930
Originele prijs:   8,50
Conditie:   9+
Beschikbaar gesteld:   Ineke van der Geest


Typeplaatje met serienummer

Vr de eerste wereldoorlog vond je in haarsalons gashaardrogers, die een slecht imago hadden. Zij zouden door het vrijkomen van koolmonoxide ziektes veroorzaken en laten na drogen een brandlucht achter.

Daarom bracht AEG in 1928 de eerste elektrische handhaardroger uit en gaf hem de welluidende naam Fn, naar de warme wind die in de Alpen waait. Deze haardroger is van het pistooltype. Vanaf dat moment ontstond het woord haarfhnen. Je komt het woord met en zonder "h" tegen.

De Siemens haardroger kenmerkt zich, ten opzichte van de meeste pistooldrogers, als staaftype. De luchtstroom verplaatst zich bij het staaftype in de lengterichting door het apparaat. De meeste haardrogers zijn van enorme niet elegante schakelaars voorzien. Siemens heeft, om wille van de handelbaarheid, bij deze droger daarom de aan/uit-schakelaar weggelaten.

De EDI is gebaseerd op een verkleinde uitvoering van de slede-stofzuiger, waar de lucht van achter naar de voorzijde werd getransporteerd. Omdat de handhaardroger in de praktijk zwaar uitviel werd met het vervolgmodel een tafelstandaard meegeleverd, alsook een schakelaar om het apparaat ook koude lucht te kunnen laten blazen.


Uitblaasopening met verwarmingselement

De gebruikte motor is een universele seriemotor, zoals gebruikt in mixers, koffiemolens, blenders en stofzuigers. Om het geluidsniveau te beperken werden de modellen na de 50er jaren voorzien van een inductiemotor. Het verwarmingselement, waar de koude lucht langs- stroomt, bestaat uit een lange nikkel-chroom weerstandspiraal die op een houder van asbest is gewikkeld.

Na de eerste wereldoorlog namen vrouwen meer deel aan het arbeidsproces en zijn modebepalend geweest voor die tijd. Hand- haardrogers kwamen op het juiste moment op de markt.

Als de luchtstroom om wat voor reden uitvalt (bijv. bij abusievelijk afdichten van apparaatopeningen) zal oververhitting plaatsvinden. Daarom zijn moderne haardrogers voorzien van een bimetaal beveiliging tegen oververhitting die het apparaat uitschakelt als de inwendige temperatuur hoger wordt dan 50~60C.