Philishave 7743


Beschrijving

Philips' tweekops scheerapparaat bijgenaamd het "Eitje"

Om het scheerproces te versnellen bracht Philips de twee- kops Philishave uit. Door de ivoorkleur en de vorm kreeg het al gauw de bijnaam eitje. Het eitje werd een bestseller, met een marktaandeel dat alle verwachtingen overtrof. Het apparaat moest het in de VS opnemen tegen andere meerkops scheerapparaten. Het werd door Norelco op de markt gebracht als double header. Door de voorschakel weerstanden in de netstekker kon het apparaat op Europese- en Amerikaanse netspanningen aangesloten worden.

Afmetingen:   95 x 80 x 42 mm
Gewicht:   250 gram
Datum:   1951
Originele prijs:   € 16,50
Conditie:   8+


Seriemotor

De shaver is uitgerust met een seriemotor. Een rotor met wikkelingen en een commutator. Zichtbaar zijn de twee rechthoekige borstelbuizen. Ter onderdrukking van radio-storingen zijn diverse condensatoren aangebracht. De rechter afbeelding toont de shaver met afgenomen achterkap. De exploded view onderaan deze pagina laat de bovenzijde zien, waar het scheerhoofd op wordt geplaatst.

Ondanks de afdichtingen komt er toch nog baardhaar naar binnen. Het motortje is er goed tegen bestand, het liep nog toen de shaver na vele jaren niet gebruikt te zijn geweest aan mijn verzameling werd toegevoegd. Tijdens de revisie kwam koolstof en haar uit alle hoeken mij tegemoet.


Onderdelen bij elkaar

Om de shaver af en toe te kunnen reinigen, kan het scheerhoofd afgenomen worden. Zichtbaar zijn de twee roterende scheermesjes met zes snijkanten elk. Deze kunnen één voor één uitgenomen worden.

Spanningsomschakeling vindt plaats met behulp van het schuifje in de stekker, waarin zich een voorschakelweerstand bevindt als het 110V motortje op 220V moet draaien.

Door de drie schroeven in het huis los te maken kan de achterkap verwijderd worden, komen de borstels bereikbaar (zie afbeelding hierboven).


Exploded view

In het exploded view zijn duidelijk de baardhaar afdichtingen te zien, gevormd door twee kleine ringetjes met daartussen een veertje. Na de achterkap verwijderd te hebben (zie bovenste foto), kan de seriemotor van de bovenkap worden afgenomen door drie schroeven los te maken. Let op dat de afdichtingen en de tandwielen los komen, verwijder daarom de bovenkap met de geöpende shaver aan de onderzijde.

Andere scheerapparaten binnen Bakeliet.Net:

 • Braun S50 Standaard
 • Philishave 7733
 • Philishave 7736
 • Philishave 7737
 • Viceroy Non-electric Dry Shaver  Andere systemen van Philips binnen Bakeliet.Net


  Draagbare Philips radio LX422AB
  Naast huishoudelijke apparatuur en scheersystemen heeft Philips ook radio's, platenspelers en combinaties daarvan geproduceerd. Voor de draagbare radio LX422AB klik hier.