Reiswekker Westclox


Beschrijving

Reiswekker Travalarm van Westclox

Deze karakteristieke reiswekker met jaloezie is, naar Amerikaans model uit 1950, in de Westclox fabrieken van Hong Kong gefabriceerd. De reiswekker heeft een gang- reserve van een dag en n opwindmechanisme voor zowel het loopwerk als het alarm. Deze tijdmachine is ook in de kleurstelling bruin/goud uitgebracht.

Westclox fabriceert al vanaf 1885 opwinduurwerken en maakte van 1930 tot 2000 onderdeel uit van General Time Instruments, met fabrieken in de Verenigde Staten, Mexico, Canada, Australi, Engeland en Hong Kong.

Afmetingen:   67x40x90 mm (bxdxh) gesloten
Gewicht:   232 gram
Datum:   1952-55
Originele prijs:   4,50
Conditie:   9+
Beschikbaar gesteld:   Juul van Dijk


Achterzijde

De ribbels bovenop de wekker zijn vast aangebracht, de ribbels onder de wijzerplaat behoren tot de jaloezie die als bescherming vr het display geschoven kan worden. Linksonder, aan de achterzijde, bevindt zich de stelschroef van het loopwerk, gemerkt S(lower) en F(aster).

De wekker rust op een steun, dat in ingeklapte toestand als deksel voor het opwindcompartiment dienst doet. Het binnenwerk en de metalen buitendelen zijn op een bakelieten vorm gemonteerd. Het loopwerk wordt door de alarmbel afgedekt, te zien door de centraal aangebrachte schroeven.

Duidelijk zichtbaar is het ene opwindsleuteltje voor zowel het gangwerk als het alarm. Rechtsboven bevindt zich een trekknopje dat het alarm vrijgeeft.


Tweemaal gesloten en eenmaal staand

Van Links naar Rechts: Wekker met gesloten jaloezie over display, staand op deksel en met gesloten deksel.

Afmetingen in tabel boven in de pagina gelden voor nevenstaande gesloten wekker.

De Sixtomat belichtingsmeter heeft een gelijksoortige jaloezie, klik hier voor meer informatie.