Reisdompelaar


Beschrijving

Dompelaar voor het koken van water in een kopje, fabricaat Meyer. Aansluitwaarde: 220/240V 350W.

In de gespiraliseerde metalen buis van de dompelaar bevindt zich een verwarmingsdraad, omgeven door een keramische isolator zodat geen contact met de buis kan ontstaan. Het verwarmingselement wordt via een stekker direct met het elektriciteitsnet verbonden.

Uit veiligheidsoverwegingen is de buis via het netsnoer verbonden aan de aardedraad.

Afmetingen:   115 x 42 mm
Gewicht:   50 gram
Datum:   1960
Originele prijs:   7,50
Conditie:   9+
Beschikbaar gesteld:   Miety van Dijk -Salden


Handvat

Dit elektrische vernuft werd het meest op hotelkamers gebruikt om tanden- poetswater te verwarmen, thee te bereiden en soep te koken. Met de jaren kwam de hotelaccommodatie en dienstverlening op een hoger niveau en de kleine boilertjes raakten in diskrediet.

Aan de achterzijde van de dompelaar is een beugel aangebracht om deze aan de rand van het kopje te hangen. De spiraal moet geheel in het water hangen, er zorg voor dragende dat het water niet te dicht bij de elektriciteits- aansluitingen komt.

Een dompelaar heeft een hoog rendement, omdat hij in het geheel door water is omgeven. Hetzelfde verwarmingsprincipe komt men ook tegen bij de waterkoker, friteuse en de warmwaterboiler.

Bakelieten handvat
Het apparaatje is voorzien van een bakelieten handvat. Het doel is drieledig:

  • Elektrische isolator
  • Warmte isolator
  • Aansluitgedeelte

  • In het bakelieten handvat wordt vaak een smeltveiligheid aangebracht, die bij abusievelijk droogkoken oververhitting voorkomt.