Handmixer


Beschrijving

Handmixer, fabrikaat Gloria. Gefabriceerd in de voormalige DDR

Deze slagroomkopper houd je met het handvat in de te kloppen/mixen ingrediënten. Door aan het handel te draaien gaan de aluminium gardes tegen elkaar in draaien. Hierbij houdt de gebogen draad de gardes in positie. Elke garde zit op een tandwiel gemonteerd. Paarsgewijze worden zij door de getande krans van de aandrijfschijf in rotatie gebracht. De gardes kunnen niet vervangen worden door bijv. kneedhaken.

Afmetingen:   255x78x110 (lxbxd) mm
Gewicht:   162 gram
Datum:   1952
Originele prijs:   €3,00
Conditie:   9+


Achterzijde gietstukken

Het kleine aandrijfknopje is van donkerbruin geschilderd hout gemaakt, dat op de crème kleurige ureum aandrijfschijf is gemonteerd. In het centrum van deze schijf is de tekst "GERMANY" aangebracht.

Als de twee schroeven in het bakelieten handvat losgedraaid worden, valt de mixer in een aantal onderdelen uit elkaar. Zonder extra hulpgereedschappen zijn de onderdelen weer lastig terug te zetten.

Zoals de rechter en onderstaande afbeeldingen aangeven, bezit deze eenvoudige handmixer mooie vloeiend in elkaar overlopende vlakken. Dit is kenmerkend voor bakelietdelen in die tijd.

Komt er, om wat voor reden, een weinig van het te mixen materiaal in het mixerhuis, dan laat zich dat moeilijk schoonmaken. Kun je het niet weerstaan dat er "prut" achter blijft in het huis dan dien je de twee schroeven los te maken, met alle gevolgen van dien... Hierin schiet deze mixer enigszins tekort, zoals men in Duitsland treffend zegt: "Ein wenig mangelhaft".

Nu vind je in elk huishouden een elektrische handmixer of keukenmachine, waarvan de kneedhaken/gardes met één druk op de knop gewisseld worden. Gebruiksgemak alom.


Aanzicht rechter kap

Klik hier voor de slagroomklopper van Maineck, waarbij de vier gardes paarsgewijze ook m.b.v. tandwielen tegen elkaar in draaien.

Van de Gloria mixerversie worden nog volledig opengewerkte RVS-exemplaren vervaardigd, waarbij het complete aandrijfwerk zichtbaar is. Zie de laatste afbeelding op deze pagina. Het is een hygiënische mixer, die je in zijn geheel in een teiltje schoonmaakt, samen met de andere vaatartikelen.

Deze opengewerkte traditionele handmixer is onder andere te verkrijgen bij de Kookwinkel.


Metalen versie van bakelieten uitvoering