Stempelkussen


Beschrijving

Stempelkussen, fabrikaat Talens

Om bijvoorbeeld papieren documenten als afgehandeld te kenmerken, werden zij van een stempel voorzien. Daarvoor moest het stempel met inkt bevochtigd worden. Dit stempelkussen, in prachtige bakelieten doos, bracht uitkomst.

Afmetingen:   133x90x20 mm
Gewicht:   125 gram
Datum:   1950
Originele prijs:   3,50
Conditie:   8
Beschikbaar gesteld:   Juul van Dijk


Het met inkt gedrenkte stempelkussen

Voorop de doos bevindt zich een knopje, dat het deksel vrijgeeft. Kleine veertjes in het scharnier zorgen ervoor dat de doos zich opent. Helaas hebben de veertjes het door de tand des tijds begeven.

Goedgekeurd document
Het stempelkussen wordt met inkt bevochtigd door een pipet vol te zuigen uit een inktflesje, waarna je deze leeg drukt op het kussen.

Tijdens het leegdrukken dient de inkt over het stempelkussen verdeeld te worden. De inktkleur kan meestal niet aangepast worden qua hoofdkleuren.


Talens-logo

In het midden van het deksel het Talens-logo. De fabrikant "Talens & Zoon N.V." is gevestigd in "Apeldoorn - Holland".

Talens is fabrikant van allerlei inkt- en (plakkaat)verf gerelateerde artikelen. Het meest bekend zijn de flessen met inkt om vulpennen en stempel kussens na te vullen.

Talens was ook leverancier van inktlinten voor typemachines. Deze linten werden in het begin geleverd in een bakelieten draaidoosje. Dit om te verhinderen dat het lint snel zou uitdrogen. Voor meer informatie klik hier.