Pinball spel


Beschrijving

Pinball spel Klic-Klac, Frankrijk. Bakelieten kast met transparant lucieten deksel

Dit pinball spel is de voorloper van de flipperkast. De naam pinball is afkomstig uit medio 1800 toen deze spellen ter grootte waren van een sjoelbak, waar de obstakels uit spijkertjes bestonden. In deze kast zijn de obstakels gevormd door kleine meegegoten prisma's. De balletjes werden in den beginne met een kleine keu omhoog gestoten.

Afmetingen:   150x245x33 mm (bxhxd)
Gewicht:   300 gram
Datum:   1935
Originele prijs:   4,80
Conditie:   10
Beschikbaar gesteld:   Bridget Salden


Afschietmechanisme

Het afschietmechanisme bestaat bij dit spel uit een eenvoudige platte veer met een stoter, die tegen het voorliggende balletje tikt. Het balletje gaat omhoog, loopt rond en rolt door de schuine opstelling van de behuizing naar beneden. Het balletje wordt hierbij gehinderd door de prismatische puntjes op het speelveld.

Uiteindelijk komt het balletje tot stilstand in een vak waar een getal aan is toegekend. Als het balletje de onderste rand bereikt, heeft het schot geen punten opgeleverd.


Kartonnen doos

De doos werd meestal als verpakking van het object gezien. Als verzamelaarsobject verhoogt het nu de waarde van het geheel. Het spel is in Engeland en Frankrijk vervaardigd. Het had veel overeenkomsten, zeker de naam Klic-Klac. In Engeland vervaardigd door Bagatelle, parallel gefabriceerd in Frankrijk, gepatenteerd onder S.G.D.G. en gedistribueerd door Van Laere uit Brussel 1030, 202 Rue de Brabant.

De Engelse versie mist op de doos het zwarte kenmerk van Van Laere, beide dozen hebben het opschrift MAJOR. Het Engelse spel zelf bezit niet het gekalligrafeerde letterfont voor Klick-Klac, maar een rechthoekig lettertype.


Achterzijde met fabricagegegevens