Schaal (rond)


Beschrijving

Dunwandige bakelieten schaal

De grootte van de schaal geeft aan dat deze waarschijnlijk als fruitschaal is bedoeld.

Afmetingen:   285 x 70 mm
Gewicht:   320 gram
Datum:   1930
Conditie:   10
Beschikbaar gesteld:   Dien van Dijk


Verdikte rand aan omtrek


Deze schaal heeft, om sterkte te geven aan de dunne wand, een verdikte rand langs de omtrek. In de vergroting zijn duidelijk de vlokken van het vulmateriaal te zien.

De Maker's Name of de herkomst is niet terug te vinden. Zou de schaal uit de Philips fabrieken afkomstig zijn, dan stond er zeker ergens het woord Philite in het bakeliet...

Als je de schaal op een harde ondergrond plaatst, dan hoor je de onmiskenbare eigenschap van bakeliet: het holle geluid.

De schaal komt uit een huishouden waar deze min of meer is gekoesterd. Zij bevindt zich namelijk in een optimale conditie, zonder enige beschadiging.


Voet van de schaal


De voet van de schaal bezit drie pootjes van 10mm lang. Deze waarborgen een stabiele positie op het te plaatsen vlak, zonder dat de schaal wiebelt op een eventueel ongelijk vlak.

Aan de scherpe rand herken je de aanwezigheid van een extra gemodelleerd matrijsonderdeel. Dit maakt fabricage van de mal complexer, maar geeft wel de mogelijkheid eenvoudiger te openen, waardoor de schaal zich beter uit de matrijs lost.