Junior Projector


Beschrijving

Junior Projector van View-Master

Voor het projecteren van de stereo schijfjes van View-Master. Deze Junior Projector is voor Sawyers in BelgiŽ gefabriceerd. Uiteraard worden de gepro-jecteerde beelden niet in 3D vertoond.

Afmetingen:   200x160x120 (lxbxh) mm
Gewicht:   560 gram
Datum:   1954
Originele prijs:   Ä 8,50
Conditie:   9


S1 projector

Sawyers fabriceerde meerdere projectoren voor hun dia-schijfjes, waarvan alleen de Stereo-Matic 500 een stereo beeld kon projecteren. Je had hiervoor wel een speciaal projectie-scherm nodig.

Bovenop de metalen kap bevindt zich een grille waardoor de warmte van de 220V-30W lamp wordt afgevoerd. Het lampje heeft een zwart bespoten kop.

De meeste projectoren waren eenvoudig te bedienen en werden door kinderen gebruikt. Voor de projector zijn speciale 2D-schijfjes ontwikkeld met 14 afbeeldingen.

Voor het bekijken van de schijfjes in 3D zijn diverse kijkers/viewers door Sawyers op de markt gebracht.


S1 zijaanzicht

De Junior Projector projecteert beelden op de muur, waarvan de grootte afhankelijk is van de afstand van de lens tot de muur. Er gelden de volgende afstand/grootte relaties:

 • 1,2m - 19x18cm
 • 1,8m - 30x28cm
 • 2,4m - 40x36cm

  In het bakelieten huis bevindt zich aan de bovenzijde een gleuf, waar de diaschijf wordt ingestoken. Door het handel naar beneden te bewegen wordt de volgende dia voorgedraaid.

  De lens heeft de volgende gegevens:
 • 3 < f < 70 mm
 • Junior, LUMA-RAY


 • FP Discovery

  Heden ten dage leven de View-Master schijfjes voort onder de merknaam Fisher Price. Fisher Price is een fabrikant van kinder-speelgoed en vervaardigt meerdere fleurige kijkers en projectoren.

  De moderne projectoren hebben een aantal kenmerken gemeen met het originele S1-Model: handvat, eenvodige lens en het VM-schijfje.

  De getoonde Discovery serie heeft een winkelwaarde van Ä 17,00.
  (foto: Fisher Price)