Mespatroontrekker


Klik voor vergroting

Beschrijving

Mespatroontrekker van Hazemeijer Hengelo

Handgreep voor het veilig uitnemen van mesveiligheden, die gebruikt worden in schakel- en verdeelkasten van grote installaties. Deze veiligheden bereiken waardes van enkele honderden ampères, ten opzichte van de 16Amp schroef-smeltveiligheden die gebruikt werden in huisinstallaties. Tegenwoordig gebruikt men in plaats daarvan installatie automaten, die niet vervangen hoeven te worden na een overbelasting.

Een mesveiligheid is een smeltpatroon voor het beveiligen van bijvoorbeeld grondkabels in stedelijke installaties tegen te grote stromen.

Afmetingen:   120x74x57
Gewicht:   160 gram
Datum:   1960
Originele prijs:   € 8,50
Conditie:   10


Klik voor vergroting
Trekker voor twee groottes

De trekker bestaat uit twee bakeliethelften, die met holnieten op elkaar zijn bevestigd. Op de bovenste foto is aan de linker zijkant het Hazemeijer logo (de dubbele H) zichtbaar.

De achterzijde van de patroontrekker geeft de twee patroongroottes weer van de mespatronen, die met dit gereedschap getrokken kunnen worden. In het bovenste slotgat is duidelijk het klepje te herkennen dat met de rode knop wordt bediend.

Als de trekker op de patroon wordt geplaatst en goed zit vergrendeld, kantel je de patroon 15° in de patroonhouder, waarna je hem al kantelend uit de houder neemt. Door het indrukken van de rode knop kan de trekker van de patroon afgenomen worden.


100A Siemens mespatroon

De afbeelding toont een 100A Siemens mespatroon. De messen zijn voorzien van platen, waarop de patroontrekker wordt bevestigd om deze uit de houder van de verdeelinrichting te verwijderen.

Re. Siemens:
Mespatronen worden toegepast in industriële installaties en in de utiliteit. Vaak verzorgen ze de kabel- en leidingbeveiliging in de afgaande groepen van een verdeelsysteem. Mespatronen is een zekeringsysteem wat ontworpen is voor gebruik door vakkundig personeel. Vanuit de norm worden er geen constructie-eisen gesteld bij het uitwisselen van de mepatronen wat betrekking heeft op de aanrakingsveiligheid.

Het systeem is echter door Siemens zo ontwikkeld dat met gebruik van het juiste materiaal de mespatronen veilig uitgewisseld kunnen worden en de installatie spanningsloos gemaakt kan worden.