Lasdop Conex


Klik voor vergroting

Beschrijving

Lasdop fabrikaat Conex

Voor het klemmen van inelkaar gedraaide blanke koperen aders met een totale oppervlakte van 12-24mm2 in elektrische installaties.

Je vindt ze in las- en centraaldozen (achter een lampophangpunt), waar zij worden gebruikt om aders met elkaar te verbinden. Nevenstaande "grote" lasdop wordt in krachtkastenbatterijen toegepast.

Afmetingen:   33 x 20° mm
Gewicht:   11 gram
Datum:   1955-75
Originele prijs:   Ç 0,40
Conditie:   7+


Klik voor vergroting
Geopende lasdoos

In de rechter afbeelding wordt de lasdop gebruikt in een lasdoos, waar drie 5/8" elektrabuizen bij elkaar komen, de onderste buis levert de voedings- aders. De doppen verbinden de fase-, nul- en aarde draden (resp. bruin, blauw en groen/geel) naar de linker- en bovenste buizen.

Als dit type lasdoppen losgedraaid wordt, blijft het gespiraliseerde veertje vanuit de dop achter. Zie onderstaande afbeelding.

Gebruikte bakelieten lasdoppen ca. 1970.

Opmerking:
De verticale buizen zijn flexibel, eenvoudig met de hand te buigen en zagen. De linker buis is een PVC elektrabuis, die na verwarming met een buigveer gebogen kan worden.


Klik voor vergroting
Nieuwere kunststof lasdop ca. 1985

De verbinding komt tot stand door de ge´soleerde draden over een lengte te strippen en met een combinatietang in elkaar te draaien. Binnenin de lasdop bevindt zich een gespiraliseerde metalen veer, die als je de dop op de in elkaar gedraaide draden draait extra klemt. Als de dop van de verbinding wordt losgedraaid, laat de veer los uit de dop...

De lasdop kent al een lange geschiedenis en komt in diverse verschijningsvormen voor. Tot 1930 werden zelfs keramische lasdoppen gebruikt, met verder dezelfde kenmerken.

Uit het oogpunt van kortere installatietijd (tijd=geld) gebruiken de grotere installateurs steeds vaker de klemlasdop, waar de draden eenvoudigweg in worden gestoken. Of de elektrische eigenschappen op den duur net zo goed zijn als de draaidop betwijfel ik...