Universeelmeter


Klik voor vergroting

Beschrijving

Analoge multimeter in bakelieten behuizing

Deze in Japan vervaardigde universeelmeter is voor het meten van gelijk- en wisselspanningen (V), gelijkstroom (A) en weerstanden (Ω). De rode keuzemogelijkheden gelden voor ACV (Alternating Current - Volt). De zwarte keuzemogelijkheden zijn voor DCV (Direct Current - Volt).

Voor alle laagspanningsmeetbereiken worden de rechtse twee stekkerbussen gebruikt.

Afmetingen:   85x115x28 mm (bxhxd)
Gewicht:   285 gram
Datum:   ca. 1975
Originele prijs:   € 30
Conditie:   10

Het meten

De bereikschakelaar staat op dit moment op 5 volt gelijkspanning (DCV) ingesteld. Dit wordt gekozen als een batterijspanning tot 5V gemeten wordt. De min-pool (0V) van de te meten spanning wordt in COM (common/gemeenschappelijk) gestoken, de te onderzoeken spanning (max 5V) wordt in + (V-Ω-A) gestoken. Lees de spanning af op de één na buitenste schaal, waar 5(/25/125V) staat. Elke verdeling komt overeen met 0,1 volt.

Voor het meten van weerstanden, wordt eerst het bereik op 10Ω of 1000Ω gezet. Voor een goede meting moet de weerstand van de aansluitdraden gecompenseerd worden. Dit vindt plaats door de meetstiften (aangesloten op + en -) met elkaar kort te sluiten. De inwendige meetbatterij zal nu de wijzer doen uitslaan naar 0 OHMS (buitenste schaal). Staat de wijzer niet op NUL, corrigeer dit dan met de rode draaiknop.