PTT Norm 51 telefoon


Klik voor vergroting

Beschrijving

PTT hangtelefoon, vervaardigd door de Nederlandse Standard Electric Maatschappij (NSEM)

Het type 1954 van de NSEM behoorde tot de zogenaamde Norm-51 toestellen, een norm die na de tweede wereldoorlog in 1951 is vastgelegd. De norm gold voor het gehele netwerk van telefoon-telefoon. De norm legde de elektrische- en fysieke kenmerken, alsmede de overdracht van het geluid vast. Zij gold tot in de 80er jaren, toen de digitalisering haar intrede deed met de ISDN.

Bij dit toestel bevat de draaischijf niet de cijfers, maar de behuizing. Het niet meedraaien van de cijfers maakt een sneller kiezen mogelijk. Het katoenomvlochten snoer naar de hoorn is hier vervangen door een krulsnoer.

Afmetingen:   240x140x112 mm (kast)
Gewicht:   2430 gram
Datum:   1962
Originele prijs:   €90
Conditie:   9+


Klik voor vergroting
Geopende telefoon chassis

In tegenstelling tot de tafeltelefoon van Ericsson zijn de bellen hier omgedraaid gemonteerd, tussen de randen van de bellen bevindt zich de klepel, aangedreven door de dubbele magneet boven de schroef-aansluitingen.

Om de service bij deze hangende telefoon te verbeteren, is de kast met scharnieren verbonden aan de bodemplaat. Deze zijn zichtbaar boven en onder het opgeplakte principeschema.

Duidelijk zichtbaar zijn de met een touwtje bij elkaar gebonden draden, de zogenaamde draadboom. Het zou de constructie voor eeuwen mee laten gaan, ware het niet dat de moderne technologie alles heeft ingehaald.

De vertikale tongen zijn de veren die de schakelkontakten bedienen: links met rol, aangedreven door het oplegmechanisme, rechts door de witte ruggespraak knop.


Klik voor vergroting
Geopende telefoon kast

De puls-draaikiezer bevindt zich in de transparante behuizing. De koperen veren klemmen het raam vast, waarachter het kaartje met telefoonnummer past. Zowel het oplegmechanisme als de ruggespraak knop zijn duidelijk zichtbaar.

Om het toestel op een digitale lijn te kunnen aansluiten bestaan er kleine adapters die de pulsen in tonen omzetten. Er is daarvoor ruimte te over in de kast.

Hangtelefoons vond je vanaf de zestiger jaren in gangen, overlopen, lobby's, etc. waar zij beschikbaar waren voor een ieders gebruik. De aanleg was kostbaar en de telefoonnummers beperkt. Dit specifieke exemplaar is afkomstig uit een klooster (gewijd..?), waar zusters in appartementen één telefoon op de gang deelden.