Merten WCD+RA


Klik voor vergroting

Beschrijving

Wandcontactdoos (WCD) met randaarde (RA), IP44 opbouw.
Fabrikaat Merten

De behuizing van deze WCD is volledig uit bakeliet opgetrokken. Het binnenwerk is keramisch. De kabeldoorvoer is voorzien van een klemwartel. De uitvoering met klep maakt deze WCD spatwaterdicht volgens IP44, geschikt voor buitenmontage.

Het ontwerp van deze oude WCD is bijzonder elegant te noemen in tegenstelling tot de tegenwoordige versies, gefabriceerd onder het hedendaagse motto "Tijd is geld".

Afmetingen:   84x100x60 (bxhxd) mm
Gewicht:   190 gram
Datum:   1960
Originele prijs:   15,00
Conditie:   9


Klik voor vergroting
Doorvoerzijde WCD

De afbeelding geeft de warteldoorvoer voor de VMvK 3x2. De IP44-norm wordt met een enkele druppel op het midden van het deksel weergegeven. Montage geschiedt met twee 4mm schroeven op een steekafstand van 69mm.

Warteldoorvoer werd destijds aangegeven met 5/8" , de tegenwoordige 16mm . Er bestaan ook versies met dubbele warteldoorvoer om de WCD's te kunnen doorlussen, zonder gebruik te maken van een kabeldoos.

IP44 is een onderdeel van de internationale norm om de classificatie aan te geven met betrekking tot de bestendigheid van het schakelmateriaal tegen water, voorwerpen, stof en tot in hoeverre het bestendig is tegen mechanische belastingen.


Klik voor vergroting
Busch-Jaeger
WCD RA

Nevenstaande wandcontactdoos geeft de moderne versie weer van de oude Merten uitvoering. De kabeldoorvoer is geen wartel, maar een soepele tule.

Door het vierkante design zijn de onderdelen modulair te vervaardigen en op een meervoudige basis te monteren. Ook kan dit schakelmateriaal eenvoudig naast elkaar op de wand gemonteerd worden.

Elegant is dit model niet meer, wel functioneel...
In het huidige ontwerp wordt op schroefjes bezuinigd: veel wordt klikbaar gemaakt en de verbindingen voor de aansluitdraden zijn van het type "Push Wire".