General Electric DW-58


Technische specificaties

Afmetingen: 60x98x32 mm
Gewicht: 225 gram
Datum: 1946
Originele prijs: €25,00
Conditie: 9+


kap verwisselen

General Electric heeft van 1937 tot in de 50er jaren belichtingsmeters voor de fotografie ontwikkeld, met een typenummer beginnend met de letters DW. Zij werden in groten getalen door amateurfotografen gebruikt. De DW-58 meet met een selenium fotovoltaïsche cel de hoeveelheid omgevingslicht, zonder verdere toevoeging van een batterij.

General Electric is fabrikant van verlichting-systemen. De daarbij gebruikte eenheden van lichtstroom en lichtsterkte worden resp. in Candela, Lumen of Lux gemeten. Deze belichtingsmeter gebruikt de Foot Candela, die met een factor omgezet kan worden naar Lux-waardes.

Het bakelieten huis bevat de meter en is standaard voor alle applicaties, ook voor het instellen van foto-opname parameters. Daarvoor is op het bakelieten huis een speciaal voor fotografie ontwikkelde kap geplaatst, voorzien van een rekenschijf met draaibare schalen voor het bepalen van de belichtingskarakteristieken tijdens het maken van foto's. De belichtingsmeter werd geleverd met een lederen heuptasje, dat aan de ceintuur bevestigd kan worden.


Achterzijde met instelschijf

Deze kap bevat instelschalen voor het bepalen van diafragma en sluitertijden, afhankelijk van het omgevingslicht en passend bij de filmgevoeligheid. Voor extreme belichtingswaarden kan een klepje voor de lichtopening gesloten worden.

In een tijd dat de eigenschappen van films sterk verbeterden, werden aangepaste lichtmeterkappen uitgebracht om je fototoestel, optimaal voor deze nieuwere films, in te kunnen stellen. De zogenaamde "modernizing hood" kwam voor $3,50 op de markt. Een must-have voor de gebruiker van de opkomende kleurenfilms. Door een simpele kantelbeweging kon je de kap van de belichtingsmeter afnemen om te vervangen.


Reclame-campagne

General Electric gebruikt vanaf 1946 de ASA tabellen. belichtingsmeters van na februari 1946 waren al uitgerust met een dergelijke rekenschaal om de belichting in te kunnen stellen. Voor sommige oudere meters met schalen voor Filmgevoeligheid of Filmwaarde, ontwikkelde General Electric speciaal daarvoor vervangende kappen met ASA-rekenschalen.

Deze kappen werden met reclamecampagnes als onmisbaar gekenmerkt. Zie nevenstaande folders uit die tijd...De
Sixtomat belichtingsmeter kan ook interessant zijn, klik hier voor meer informatie.

Klik hier voor meer metaal+kunststof camera accessoires.

Of zoek in de specificaties en tekstdelen op:  


klik voor manual

Database response: 0.00174seconde
Versie: 5.0 - datum: 30-06-2006.