Belichtingsmeter


Technische specificaties

Afmetingen: 62 x 80 x 30 mm
Gewicht: 140 gram
Datum: 1950-55
Originele prijs: € 35,00
Conditie: 8+


Instellingsschalen

Sixtomat belichtingsmeter, het verlengstuk van het handbediende fototoestel.

Met deze belichtingsmeter worden voor een niet automatisch fototoestel bij een bepaalde lichtintensiteit de diafragma-openingen aan sluitersnelheden gekoppeld. De aflezing vindt plaats als de drie elementen: snaar, wijzer en instelhaar elkaar snijden.

Door aan de rechter knop te draaien wordt de instelhaar verplaatst totdat de drie elementen elkaar snijden/kruisen. De getallen in de vensters verschuiven zich daarbij zoals bij een nonius van een schuifmaat. Op dat moment worden de mogelijke diafragma en sluitersnelheden met elkaar gekoppeld. Bij een bepaalde scherpte- diepte (groot diafragma -> lage scherptediepte) hoort dan de beste diafragma/sluitertijd verhouding, om over te nemen naar het hand- bediende fototoestel.


Gesloten meetinstrument

Voor bepaalde effecten bij tegenlichtopnames kan de jaloezie dicht gezet worden, waarbij toch nog licht op de fotocel terechtkomt. De afbeelding toont de belicht- ingsmeter met volledig gesloten jaloezie.

De belichtingsmeter behoorde mijn vader toe, fotogra- feren was zijn grootste passie...

De
General Electric DW-58 belichtingsmeter kan ook interessant zijn, klik hier voor meer informatie.


Westclox reiswekker

De jaloezie van de belichtingsmeter lijkt op die zoals gebruikt bij de Amerikaanse reiswekker van Westclox uit 1952-55. Wie heeft nu bij wie afgekeken..?

Deze reiswekker heeft één opwindmechanisme voor zowel het loopwerk als de alarmbel. De wekker heeft een gangreserve van één dag.

Voor meer informatie over de Westclox reiswekker, klik
hier.

Klik hier voor meer kunststof camera accessoires.

Of zoek in de specificaties en tekstdelen op:  

Database response: 0.00106seconde
Versie: 5.0 - datum: 30-06-2006.