Rolleicord IV


Technische specificaties

Filmtype: 120
Negatief: 6 x 6 cm
Sluiter: Synchro Compur MX 1 - 1/500 sec
Diafragma: 3.5-22 via lamellen
Lens: Schneider-Kreuznach Xenar 1:3,5/75
Afmetingen: 85x98x202 mm (bxdxh) uitgeklapt
Gewicht: 830 gram
Datum: 1953
Conditie: 10


afbeelding
uit handboek

Mijn vader was de trotse bezitter van deze Rolleicord IV en kocht hem in de 50er jaren van de vorige eeuw. Het is een Duitse precisie Twin Lens Reflex (TLR) van Franke & Heidecke uit Braunschweig. Hij maakte er zwart/wit foto's mee op posterformaat.

Het toestel laat zich scherpstellen dmv. een noniusachtig instelwiel aan de rechter zijde van het toestel. De gehele objectiefplaat laat zich hiermee in- en uit bewegen. Controle op juiste scherpte vindt plaats op een matglas. Standaard heeft het toestel een Waist Level Viewer; door inklappen van een luikje aan het bovendeksel verandert de viewer in het type Eye Level. Als waist level viewer kijk je door een extra uitklaplensje naar het matglas, waar het te fotograferen object op wordt geprojecteerd.

De sluitertijden lopen van 1/500 tot 1 sec. Om het sluitermechanisme niet te beschadigen mag de luitertijd niet in gespannen toestand op 1/500 worden ingesteld.

De lengte van de lichtstralen, gemeten vanaf de voorzijde van de lenzen tot aan het filmmateriaal en de matglazen plaat, zijn gelijk...


Schneider-Kreuznach objectief

De sluitertijden worden ingesteld met het rechter handel. Aan de linker zijde bevindt zich het diafragma handel. Beide objectieven bezitten een bajonet aansluiting voor extra lesjes of een zonnekap. Rechts onderaan bevindt zich een coaxiale flitsaansluiting.

In het midden onderaan het opname objectief is de sluiter span/onspanknop aangebracht. De sluiter wordt gevormd door de diafragmalamellen.

Boven het diaframa handel is een schuifje aangebracht om de dubbele opname beveiliging op te heffen.

De statief schroefdraadaansluiting in de bodemplaat is van het grotere 3/8" formaat. Voor een 1/4" statief- aansluiting heb je een reduceer adapter nodig.


L; geopend M:zoekerbeeld/instellingstabel
R:eye-level viewfinder

Aan de achterzijde bevindt zich een richttabel voor instellingen. De rechter foto toont het toestel met ingeklapt raamzoekerdeksel. In de achterwand bevindt zich een klein vierkant gaatje waar je door heen kijkt als eye level viewer. Met het kleine ronde knopje kan het raamzoekerdeksel gelost worden, zodat het weer in de uitgangspositie komt als waist level viewer. Duidelijk zichtbaar is tevens de extra lens voor optimale scherpstelling.

De linker foto toont de zwarte getrapte opnamekamer en het filmrolletje op het opwind haspel.

Klik hier voor meer metalen, TLR, eye & waist of 120 rolfilm overige camera's.

Of zoek in de specificaties en tekstdelen op:  

Database response: 0.00137seconde
Versie: 5.0 - datum: 30-06-2006.