Agfa Box 34


Technische specificaties

Filmtype: 120
Negatief: 6x9 cm
Sluiter: Roterend, B en I
Diafragma: Vast f16
Lens: Meniscus, f16/110
Afmetingen: 9x11x14 cm
Gewicht: 440 gram
Datum: 1933
Originele prijs: DM 7,50
Conditie: 8


Bediening en roterende sluiter

De Agfa Box 34 is een 6x9 camera, die ook bekend staat als 6x9-Isochrome-box en in Frankrijk als Iso-box. De body van de camera is van karton en hout vervaardigd, het uit- neembare binnenwerk is van metaalplaat gemaakt.

De box bezit twee waist level viwfinders, voor landschap- en portretopnames. Het ontspan- handel kan met een pal geborgd worden tegen per ongeluk "afgaan". Boven de ontspanner zit het sluiter keuzehandel voor moment en flitsopnames (I/B). Het deksel en de voorplaat zijn van plaat- materiaal gemaakt. De voorplaat heeft een eenvoudige artdeco styling. Alle vlakken zijn met letherette beplakt. Het Belgische Gevaert fuseerde in 1964 met het Duitse Agfa tot Agfa-Gevaert.

In de loop der jaren verplaatste het Agfa-logo zich over de frontplaat en kreeg het soms een kleurtje.

Deze camera is van vader op zoon gegaan: mijn vader kreeg hem van zijn vader in het begin van de 30er jaren en hij gaf hem weer aan mij op mijn 9e verjaardag.


Binnenwerk

Achter het front, dat vrij eenvoudig van de kartonnen kast is af te nemen, zie je duidelijk dat het hier een roterende sluiter betreft. Op dit moment staat hij in "tijdopname", want het bo- venste handeltje verhindert het doordraaien van de sluiterschijf. Het sluiterme- chanisme is op een houten blok gemonteerd, dat voor het verband van de kartonnen body zorgt. Tevens zijn daarin de uitsparingen voor de spiegels te herkennen. De foto is door mijzelf in Madurodam (attractiepark in Den Haag met gebouwen en werken uit Nederland, nagebouwd op schaal 1:25) gemaakt en dateert van 1956. Let op de lange grijze regenjassen...

In het front lijkt een lensje te zitten, het is echter een gewoon "plat" glaasje. Het plaatstalen binnenwerk bezit het eigenlijke objectief. Om het binnenwerk eruit te kunnen pakken, moet de transportknop uit de filmspoel gehaald worden. Dit gebeurt analoog aan de Kodak Brownies.


Portret zoekerspiegel en filmtype aanduiding

Aan de binnenzijde van de frontplaat zijn met eenvoudige lipverbindingen de twee metalen zoeker- spiegels aangebracht.

Een plaatje binnen op het cameradeksel geeft het filmtype aan.

Klik hier voor meer , box, waist level of 120 rolfilm overige camera's.

Of zoek in de specificaties en tekstdelen op:  

Database response: 0.00125seconde
Versie: 5.0 - datum: 30-06-2006.