Inktlintdoosje


Beschrijving

Opbergdoosje voor inktlint

Bakelieten doosje voor het bewaren van de in de 50er jaren gebruikte inktlinten voor typemachines. De machine sloeg op mechanische wijze, via het indrukken van een toets, een armpje met daarop in spiegelbeeld een loden letter gemonteerd tegen het lint. Dit gaf een afdruk op het papier.

Afmetingen:   32 x 72ø mm (hoogtexdiam)
Gewicht:   28 gram
Datum:   1948
Conditie:   10
Beschikbaar gesteld:   Nelly van de Venne


AP-logo Arbeiderspers

Zoals de bodem aangeeft werd het inktlint uitgebracht door N.V. De Arbeiderspers afdeling Kantoorboekhandel.

De Arbeiderspers was uitgever van onder andere het sociaal-democratische dagblad Het Volk (na 1945 Het Vrije Volk), Ons Leven (1935-1942) en later de VARA-gids.

Op een uitgeverij werden heel wat artikelen gepubliceerd, gemaakt op de toenmalige typemachines, waarvoor in de gelieerde boekhandel de benodigde inktlinten te koop/bestellen waren. Vandaar het logo op de bodem van dit doosje.


In spiegelbeeld aangebrachte letters

In de vorige eeuw tikte je tot in de 80er jaren brieven op een typemachine, waarin loden lettertjes tegen het lint sloegen. Maakte je een foutje, dan was met heel veel knoeiwerk je teksten toch nog toonbaar te maken.

Voor het corrigeren gebruikte je zogenaamde correctie-inkt uit een potje, dat je met een kwastje op het verkeerde tekstdeel smeerde. Als deze witte inkt droog was typte je daaroverheen de juiste tekst, daarbij hopend dat het woord nog paste... De latere typemachines werden voorzien van speciaal correctielint.


Mooi gewolkt deksel

Met de komst van de PC raakten de mechanische typemachines in ongebruik. De inktlinten droogden langzamerhand uit en de doosjes werden voor allerhande andere doeleinden gebruikt.

Dit doosje werd lange tijd gebruikt om kien-schijfjes, die bij het kienen op de kaarten werden gelegd, in op te bergen.

Deze doosjes evolueerden van inktlint-doosje tot paperclip- en knopendoosje. De doosjes zijn dunwandig en daardoor bijzonder kwetsbaar. Om het openen en sluiten te vergemakkelijken is de schroefdraad viergangig uitgevoerd, dat het doosje in gesloten toes- tand tevens de nodige stevigheid gaf.


Onderstaand YouTube-filmpje geeft een impressie van een oude Olympia SM3-typemachine. Start het filmpje door op de grote pijl middenin de afbeelding te klikken.

Let bij het afspelen op het tweekleurige rood/zwarte inktlint. Het papier zit op een rol, die in de wagen is gemonteerd. Om een nieuwe regel te beginnen werd met de linker hand deze wagen van links naar rechts bewogen. Gelijktijdig draaide de rol het papier een stukje naar boven.







Klik voor nog een inktlintdoosje hier.