Luidspreker


Beschrijving

Externe luidspreker voor een radio of versterker, fabrikaat Hapé. Luidspreker "Made in England".

Dit type luidsprekers deed zijn intrede met de radiodistributie. Distributieluidsprekers werden op een locale radiocentrale met versterkers aangesloten. Bij radiodistributie is geen eigen radio nodig.

Afmetingen:   153 x 173 x 75 mm (bxhxd)
Gewicht:   500 gram
Datum:   1939
Originele prijs:   € 6,00
Conditie:   10


Binnenzijde met Engels speakertje

Draadomroep zoals het in de volksmond heette werd van 1928 tot 1975 toegepast. Het signaal kwam via bekabeling de huizen binnen. Daar werd alleen een luidspreker op een programmakiezer met volumeregalaar aangesloten.

Deze kleine luidspreker werd als tweede luidspreker op de programma- kiezer aangesloten, om een ander vertrek dan de huiskamer van radio te voorzien.

De gebruikte luidspreker heeft een impedantie van 3 Ohm.


Geperforeerde achterwand

De PTT nam na de tweede wereldoorlog het particuliere initiatief van de draad- omroep over en installeerde de bekabeling naast de telefonie-leidingen naar de woningen.

Door het geperforeerde karton komt het geluid ook via de achterwand de ruimte in. De luidspreker wordt met een eenvoudig haakje aan de muur opgehangen. De rubberen dopjes zorgen voor een afstand tot de muur om het geluid van achteren vrij toegang te verlenen tot de ruimte.