WSW - Föhn


Beschrijving

WSW Föhn met 3-standen schakelaar voor het blazen van warme- en koude lucht

Een masterpiece dat de mogelijkheden aangeeft van bakelietfabricage in die tijd, het is echter niet bepaald een voorbeeld van handzaamheid en elegance. De draaischakelaar is ontleend aan schakelaars zoals in huisinstallaties gebruikt.

Afmetingen:   220 x 220 x 140 mm
Gewicht:   920 gram
Datum:   ca. 1925
Originele prijs:   € 8,00
Conditie:   9+
Beschikbaar gesteld:   Hanneke Spijker


Achterzijde föhn met luchtinlaat

Deze haardroger behoort tot het pistooltype, waarbij de uitgang van de warme lucht 90° op het handvat staat. Het handvat is van schroefdraad voorzien, waarmee deze in het huis zit bevestigd.

De opgebouwde schakelaar heeft drie standen 0:uit, I:koude-lucht, II:warme-lucht. Op dezelfde manier als lichtschakelaars in die tijd, schakelt deze ook alleen rechtsom draaiend. De kleinere diameter van het mondstuk dient om een slang aan te monteren voor een haarkap.

Omdat bakeliet niet goed tegen langdurige verhitting bestand is, kan het uitblaasmondstuk eenvoudig vervangen worden. Een radiaal aan- gebrachte schroef houdt het mondstuk op zijn plaats. Dit is dan ook de reden geweest dat na 1930 bakelieten haardrogers van metaal werden gemaakt. Linker afbeelding is hiervan een voorbeeld: een metalen föhn met houten handvat en bakelieten schakelaar.


Typeplaatje op schakelaar

De koolborstels van de motor zijn bereikbaar via de aan de buitenzijde aanwezige grote schroeven (zie eerste foto).

Omdat het elektriciteitsnet tot 1950 niet toerijkend was voor hoge netspanningen, was deze in veel stadswijken slechts 127/220V, terwijl dat nu 230/380V is. Zonder aanpassingstransformator is het daarom niet verstandig oude 110V huishoudelijke apparatuur, zonder het typeplaatje te bekijken, zomaar in de wandcontactdoos te steken...