Slagroomklopper


Beschrijving

Handmatige slagroomklopper van Maineck (D)

Deze kloppers werden geleverd met glazen kom, ter bereiding van slagroom, sauzen of mayonaise.

Speciaal voor het maken van mayonaise is een slaoliedruppelaar aangebracht, een kraantje dat in een oliebakje is aangebracht, waaraan gedraaid kan worden om de slaoliedoorvoer te regelen.

Op het kraantje staan de letters A en Z (Auf en Zu), voor respec- tievelijk open en dicht.

Afmetingen:   115 x 200 mm
Gewicht:   255 gram
Datum:   ca. 1938
Originele prijs:   3,50
Conditie:   8


Eenvoudige platte garden

In de meeste gezinnen werd deze klopper alleen gebruikt voor het kloppen van slagroom. Menig klein kind heeft slagroom mogen kloppen om zich uiteindelijk tegoed te kunnen doen aan het aflikken van de gardes.

De van geperst aluminium vervaardigde gardes zijn op een schijf gemonteerd en draaien, bij aandrijving, paarsgewijze tegenelkaar in. Als het draaihandel linksom wordt gedraaid, kan de gardeschijf losgenomen worden.


Alle hoofdonderdelen

Na demontage kan de slagroomklopper goed schoongemaakt worden. Duidelijk zichtbaar is de aan de binnenzijde van de kap aangebrachte tandenkrans, waar de buitenste gardetand- wielen op ingrijpen.

De binnenste garde van elk gardenpaar wordt door de buitenste garde aangedreven, waarmee het tegengesteld draaien van de gardenparen wordt verklaard.

Tegenover de druppelaar bevindt zich op de kap het Maineck fabriekslogo. De inzet toont het logo: "Ein Maineck Erzeugnis".