Philishave 7737


Beschrijving

Philishave eenkops scheerapparaat

Deze shaver, bijgenaamd "de muis", verving de cilindrische 7733 "Staalbaard" in een periode dat met andere kleuren dan bruin bakeliet werd geëxperimenteerd. Ook werd de vormgeving aan- gepast aan een makkelijker in de hand liggend apparaat. De scheerkop heeft dezelfde diameter als die van de 7733.

In de Verenigde Staten werd de muis onder de merknaam Norelco op de markt gebracht.

Dit apparaat gaat al enigszins lijken op het toekomstige eitje, waarvan één- en tweekops versies zijn verschenen.

Afmetingen:   88 x 40 x 67 mm
Gewicht:   195 gram
Datum:   1947
Originele prijs:   € 12,00
Conditie:   9+


Binnenwerk

Als de kap van het apparaat is verwijderd, komt de asynchrone motor in zicht. Dit type motor heeft een rotor zonder spoelen en commu- tator, de stator bezit geen koolborstels. Bij deze motor bevinden zich aan weerszijden van de rotor koperen ringen (zie foto), voor het kortsluiten van de rotorstaafjes.
Eénfase asynchroonmotoren zijn behebt met twee tegen elkaar in draaiende statorvelden. Vandaar dat de rotor pas gaat draaien als deze in één van de draairichtingen een zetje heeft gekregen. In de rotor is een in één richting werkende vrijloopkoppeling aangebracht. Door aan het handeltje te bewegen zal de rotor in een richting gaan draaien overeenkomstig de geometrie van de mesjes.


Eenvoudig te reinigen

Het scheerhoofd kan eenvoudig gedemonteerd worden om het scheer- apparaat inwendig met een klein kwastje te reiningen. Door aan een achterblijvende ring te draaien komen twee openingen vrij, zodat het scheerhuis al blazend van baardrestanten kan worden ontdaan. Net als bij de "Staalbaard" bezit het roterende mesje 6 snijelementjes. De chromen kartelmoer bevat de huid-spanring.

Als het bakelieten scheerhoofd van de kap wordt losgedraaid, komt het motorhuis vrij. De rotoras is kogelgelagerd met 6 losse kogeltjes per zijde, die in uitneembare lagerschalen draaien.

Het motortje is geschikt voor directe aansluiting op 220V 50Hz, zonder voorschakelweerstanden en heeft een vermogen van 4W bij een inscha- kelduur van 20min.


Andere scheerapparaten binnen Bakeliet.net:

  • Braun S50 Standaard
  • Philishave 7733
  • Philishave 7736
  • Philishave 7743
  • Viceroy Non-electric Dry Shaver


    Naast huishoudelijke apparatuur en scheersystemen heeft Philips ook radio's, platenspelers en combinaties daarvan geproduceerd. Voor de draagbare radio LX422AB klik hier.