Castagnetten


Beschrijving

Castagnetten, vervaardigd van Pollopas met Spaanse afbeeldingen

Deze castagnetten zijn ronde kleppers, klein en passen makkelijk in de hand. De holle schelpen klikken luid als ze tegen elkaar worden geslagen. Het koordje wordt rond de duimen van de speler gedraaid.

In Spaanse dansen worden de castagnetten per paar bespeeld, de linker hand de mannelijke castagnet, die een lagere klank geeft, de rechter hand speelt de vrouwelijke van het paar.

Castagnetten, stierenvechtersmuziek, Olé-kreten, gitaren en flamencozang zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Afmetingen:   55 x 77 x 27 mm
Gewicht:   50 gram
Datum:   1950
Originele prijs:   € 2,50 pp
Conditie:   9+
Beschikbaar gesteld:   Hennie Romijn


Castagnetten met decor
van spaanse danseres

Wereldwijd waren vele chemici bezig materiaal te ontdekken, gelijk- soortig aan bakeliet. Fabrikanten van deze bakeliet-achtige producten mochten niet de naam bakeliet er aan koppelen. Vandaar dat Philips en Hazemeijer eigen handelsnamen deponeerden: Philite en Hajaliet.

Zo is Pollopas een bakelietvariant dat in de 20er jaren van de vorige eeuw ontstond. Deze pollopas "kleppers" zijn de voorlopers van het thermohardende materiaal ureumformaldehyde dat op resopal lijkt, zoals gebruikt voor campinggerei. Pollopas werd w.s. door de chemicus F.Pollack als handelsnaam gedeponeerd en het zal zeker in de beginfase bruin zijn geweest.


Castagnet vervaardigd uit pollopas