Stemfluitje


Beschrijving

Steminstrument Sprite, Japan.

Een stemfluit, of chromatic pitch pipe, als deze geeft de toonhoogte weer aan muzikanten zonder een absoluut gehoor. Dit fluitje kan 13 verschillende tonen weergeven door aan de knop te draaien. Het geluid wordt voortgebracht door toontongen, zoals in gebruik bij accordeons en mondharmonica's. Gemaakt van de vroege kunststof ureum.

Afmetingen:   85x65x20 mm
Gewicht:   45 gram
Datum:   1950
Originele prijs:   3,50
Conditie:   8+
Beschikbaar gesteld:   Bridget Salden


Toontongenschijf

Door op het mondstuk te blazen, stroomt de lucht langs de bovenzijde van de tong naar binnen, om aan de onderzijde via een opening in de kast weer naar buiten te treden. Dit brengt de tong in trilling. Alle tongen zijn even groot en aan het einde geijkt met een kleine verzwaring. Het geluid is van een accordeon of mondharmonica.

De inkeping zorgt ervoor dat de schijf op een manier op de draaischijf past. Zodoende staan de tonen op de juiste wijze voor het mondstuk met de gegeven cijfer- en letteraanduiding (A, Ais/Bes, C, Cis/Des, D, Dis/Es, E, F, Fis/Ges, G, Gis/Aes, A). De laatste A is een octaaf hoger dan de eerste A.

De tonen 1 t/m 12 lopen volgens een pianoklavier, beginnend bij 1=A, omhooglopend langs de "witte" en "zwarte" toetsen, eindigend bij de tweede 1=A (een octaaf hoger).


Achterzijde stemfluitje

Tijdens het blazen op de stemfluit, strijkt er lucht langs de toontong, genereert door het in trilling brengen de bijbehorende toon en verlaat de stemfluit weer via een aantal openingen in de onderzijde van de behuizing.

Een instrument dat ook toontongen bevat, is het Magnus orgel.