Magnus Orgel


Beschrijving

Magnus Organ, model #1510

Dit orgel is een mix tussen een harmonica en een accordeon. Het instrument bezit verende tongen waarlangs een luchtstroom trekt, opgewekt door een centrifugaalpomp die aangedreven wordt door een a-synchrone motor. Het orgel met zijn bakelieten art deco stijlelementen dateert van 1947 en werd door de Magnus Harmonica Corp. te Linden, New Jersey (VS), vervaardigd.

Afmetingen:   283x152x189 (bdh)
Gewicht:   1780 gram
Datum:   1950
Originele prijs:   € 45,00
Conditie:   9
Beschikbaar gesteld:   Bridget Salden


Klavier met de luchtpomp

Dit bijzondere instrument heeft aan de rechter zijde een aan/uit schakelaar dat de centrifugaalpomp bedient. De motor wordt optimaal door een netspanning van 110V/60Hz gevoed. In verband met de lagere frequentie van de Europese 50Hz netspanning, komt de luchtopbrengst aarzelend op gang. De elektrische pomp, met een vermogen van 20 watt, vervangt hier de voetbediende blaasbalg pedalen, die je bij de oudere grote harmoniums of huisorgels uit de 20-er jaren terugvindt.

Ondanks dat het op een speelgoedinstrument lijkt, werd dit kleine orgel als muziekinstrument voor beginners gepositioneerd. Het klavier heeft een bereik van twee octaven, met in totaal 25 toetsen. Eenmaal warmgelopen produceert het orgeltje een prachtig en levendig orgelgeluid.


klavier met geluidstongen

In nevenstaande afbeelding is het klavier omgedraaid, waarvan de 25 verende geluidstongen vrijelijk in de luchtkast van de pomp hangen. Door een toets te drukken, open je de ruimte achter de tongen zodat de luchtstroom deze in trilling kan brengen.

De witte rechthoekige plaat ziet er identiek uit als de tongenplaat in een mondharmonica.

De goudkleurige veren dienen om de toetsen van het klavier een touché te geven.


Typeplaatje

Achterop de bakelieten kast bevindt zich het typeplaatje met de kenmerken van het orgeltje. Aan de binnenzijde van de kast staat de fabricagedatum (1950) afgedrukt.


Onderstaand venster geeft een YouTube weergave van een #1510-demo. Klik de afbeelding om de video te starten.