Sigarendoos Abonné


Beschrijving

Een sigarendoos van de Abonné fabrieken

Eind 20er jaren van de vorige eeuw produceerde NV Abonné, v/h Kessels & Van Hussen sigaren aan de Parallelweg 9, te Eindhoven (Strijp). Abonné bracht een sigarendoos uit, tijdens de periode dat zij reclame maakte met de slagzin Abonné Stemt Tevrêe. Waarschijnlijk is de doos een promotieartikel.

Afmetingen:   113x130x20 mm
Gewicht:   93 gram
Datum:   1930
Originele prijs:   € 2,00
Conditie:   10
Beschikbaar gesteld:   Juul van Dijk


Geopende doos

De bakelieten doos is zodanig gekromd (R=280mm), dat hij makkelijk in je binnenzak past. Er kunnen zes sigaren tot 15mm ø met een lengte tot 115mm in opgeborgen worden, zoals de Senoritas, Slanke Corona of Petit Panatella.

In één van de holtes van de bodem en het deksel staat de slagzin van de reclamecampagne: ABONNÉ STEMT TEVRÊE. De twee helften van de doos zijn scharnierend verbonden met behulp van een stalen draad. Eén van de holtes bevat de tekst PATENT AANGEVRAAGD.

In 1951 werd Abonné overgenomen door H.J.C. van Luijt, zijn zoon Mathieu van Luijt voert nog steeds de naam Abonné Sigarenfabrieken voor zijn bedrijf, gevestigd in Lieshout. De door Philips ingesloten locatie aan de Parallelweg langs de spoorlijn is toen aan Philips verkocht. (Bron sigarenfabrieken.nl)