Zoutvaatje


Beschrijving

Bakelieten zoutstrooier

Dit zoutvaatje heeft de vorm van een ei en een ruimtevaartuig gemeen. Het maakte deel uit van een set met zes eierdopjes die gelijk zijn aan de onderzijde van het vaatje, samen op een bijpassend dienblaadje.

De set is in de beginperiode in bruin bakeliet uitgevoerd. In de nadagen van het bakeliet werd veel huishoudelijk materiaal, als serviesgoed, van een kleur voorzien.

Afmetingen:   6,7x4,2 cm
Gewicht:   20 gram
Datum:   1952
Originele prijs:   €1,50
Conditie:   10
Beschikbaar gesteld:   Juul van Dijk


Geopend zoutvaatje

Het vaatje heeft een wanddikte van 2˝mm, dat noodzakelijk is om er schroefdraad op te vervaardigen. Dit maakt het dat de vaatjes meer kans van overleven hebben gehad dan de eierdopjes, die slechts een wanddikte vanaf 1mm hebben. Het deksel heeft een wanddikte van 1˝mm. De schroefdraad is enkelgangig uitgevoerd.

De kleuring van bakeliet vond in de begindagen plaatst door het oppervlak te bespuiten. Veel van dergelijk behandelde delen raken "sleets". Dit herken je vaak bij radio's waarbij de grille, met daarachter de luidspreker, ivoorkleurig werd bespoten. In de loop der tijd bladderde de verf eraf, dat niet aan te bevelen is voor kop en schotels.

In de begindagen van het kleuren werd gekleurd vulmiddel gebruikt, later kon men het bakeliet door-en-door kleuren.